2.4 C
Koprivnica
Petak, 1. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
svečanost

FOTO Koprivničko Svitanje slavi 60. godina uspješnog rada, Valentina Otmačić: Ovaj je Centar postao primjer dobre prakse jer je pokazao kako se može osigurati da dijete živi u obitelji
F

Ne propustite

Centar za pružanje usluga u zajednici ‘Svitanje’ iz Koprivnice proslavio je 60. godina uspješnog rada.

Svečanost je održana u Domu mladih, a okupila je brojne goste iz političkog i javnog života.

– Kroz svoje postojanje ustanova je doživjela nekoliko transformacija i promjenu imena, ali od prvog dana je brinula o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Danas je to Centar, ustanova koja pruža širok spektar socijalnih ustanova na području naše županije i dijelu Varaždinske – Milivoj Androlić, ravnatelj Centra.

Danas usluge koristi 30-ak djece na poludnevnom boravku i to u Koprivnici i Ludbregu. Naime, podružnica je u Ludbregu otvorena ove godine.

60 godina Svitanja
Milivoj Androlić //Foto: Ivan Brkić

– Rezultati su jako dobri kao i prihvaćenost djece, ali i obitelji. Kroz ovih 60 godina ustanova je primila ukupno 1247 djece. Od toga je oko 1100 bilo smješteno  u tadašnjem domu  i odrastalo. Za njih 100-njak brinemo posljednje tri godine. Oni su imali tu sreću da se nisu morali odvojiti od obitelji. To je bitno, da se prevenira odvajanje djece od roditelja – kazao je Androlić.

Tom je prilikom Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku posebno je pohvalila rad s obzirom na to da se iz nekadašnjeg Doma za djecu pretvorio u centar.

– Ovakve ustanove su jako važne za sredinu u kojoj se nalaze u cilju pomoći djeci i svima onima kojima je pomoć potrebna. Tu samo više nisu  djeca, to je sada institucija koja može i treba pomagati bilo kojem čovjeku u potrebi – kazala je.

60 godina Svitanja
Valentina Otmačić//Foto: Ivan Brkić

Dodala je kako je Centar ‘Svitanje’ primjer dobre prakse jer je prva ustanova koja je ušla u proces deinstitucionalizacije te je naglasila da bi lokalna sredina trebala uvijek podupirati ovakve programe, što u konačnici i čini.

Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ova ureda naglasila je da Centar Svitanje od malobrojnih primjera koji su napravili važnu promjenu. Da su postali mjesto usluga u zajednici.

– Ovaj je Centar postao primjer dobre prakse jer je pokazao kako se može osigurati da dijete živi u obitelji, a da pritom i dalje dobiva potrebne usluge. Zaista primjer kojim bi se trebali voditi i ostali – kazala je V. Otmačić.

Održan je i prigodan kulturno-umjetnički program koji je uveličao ovu proslavu.

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Briga o životinjama

U Novigradu Podravskom nastavljaju s zbrinjavanjem napuštenih životinja, a javlja se i inicijativa o velikom regionalnom skloništu, Brljek: To je problem koji jedna općina...

Iako se brojne udruge s područja zaštite životinja trude kako bi se situacija poboljšala, područje brige oko kućnih ljubimaca...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti