ručni rad

FOTO Koprivničku tržnicu i ove godine krase ručno rađene pisanice Marte Ištvan: Sve su unikatne, koristim boju za tkanine pa ih kasnije brusim

Imam devetnaestoro unučadi i žao mi je djece bez roditelja. Tako da ću i ove godine pokloniti pisanice dječjem domu Svitanje. Da djeca budu sretna i imaju pisanice za Uskrs.

14:00h
0
Foto: Martina Čoholić
Foto: Martina Čoholić

Koprivničanka Marta Ištvan, rodom iz Molvi, već trinaest godina prodaje ručno rađene pisanice na gradskoj tržnici.


Kod nje nećete pronaći salatu, mladi luk ili zelje. Stol joj krase šarene boje ručno rađenih pisanica. Osim klasičnih kokošjih jaja, oslikava i jaja od guske, koja su veća. Svaka pisanica je unikat, a ideje za motive joj samo dođu čim počne oslikavati.

– Najprije ih ispušem, neke kuham više od dvanaest sati, da nisu pokvarene. Onda ih obojim bojom za tkanine pa ih kasnije brusim i na kraju naslikam cvjetiće. Kako bi bile ovako sjajne moram ih prelakirati. Na kraju vežem ili zalijepim mašnice na njih. Dugotrajne su – prepričava Marta Ištvan.

Kako bi dobila što sitnije detalje, koristi malenu bušilicu. Prije je koristila skalpel ali, kako kaže, ta tehnika iziskivala je previše vremena. Kokošja jaja češće oslikava cvjetnim motivima dok guščja imaju više prostora pa su kao stvorena za naivu s motivima njezine unučadi i klasičnih podravskih motiva. Na tržnici se ističe originalnom prezentacijom jaja u školjkama. Osim za Koprivničance, u njezinim umjetninama uživaju i u Njemačkoj.

– Radim već trinaest godina pisanice. Neke prodam i hotelima na moru. Ne nosim ja to njima, dolaze po njih. Imam kćer u Njemačkoj, ona ih uzima pa ih tamo prodaje. Ove u školjkama mi doveze Lidija Kralj iz Malog Stona pokraj Dubrovnika, ja njoj pisanice, ona meni školjke. Malo da je drugačije, vole to i ovdje naši, ne samo u Dalmaciji – dodaje ona.

Osim što svojim kreacijama uljepšava boje tržnice, dio pisanica daruje domu za nezbrinutu djecu.

Imam devetnaestoro unučadi i žao mi je djece bez roditelja. Tako da ću i ove godine pokloniti pisanice dječjem domu Svitanje. Da djeca budu sretna i imaju pisanice za Uskrs. Podijelim puno, ne prodam sve. U ovih trinaest godina, ponekad nemam ni sama pisanicu na stolu jer sve podijelim ili prodam – ističe Marta.

 

 

 

 

 

čitam...