Korenova intervencija

FOTO Koren i Lacković našli su zajednički jezik, obustavljena je sječa Park šume Borik

Župan Darko Koren je Lackovića u njegovom vapaju za spašavanjem "pluća grada", podržao i obećao mu pomoć. Potom se službenim dopisom obratio Hrvatskim šumama i zatražio obustavu sječe.

12:00h
0
Posječeni Borik // Foto: djurdjevac.hr

Rasprava u Županijskoj skupštini koju je pokrenuo gradonačelnik Đurđevca i županijski vijećnik Željko Lacković o aktivnostima sječe koje provode Hrvatske šume u Park šumi Borik, barem privremeno urodila je plodom.


Naime, žestoki politički protivnici po ovom su pitanju našli zajednički jezik. Tako je župan Darko Koren, Lackovića u njegovom vapaju za spašavanjem “pluća grada”, podržao i obećao mu pomoć. Potom se službenim dopisom obratio Hrvatskim šumama i zatražio obustavu sječe.

Na to su zaustavljene sve aktivnosti u Boriku sve do završetka postupka kojim će se definirati status i mjere dodatne zaštite ovog lokaliteta.

Koren i Lacković u pomirljivom tonu // Foto: Matija Gudlin

Podsjetimo, radi se o šumi smještenoj sjeverno od naselja Đurđevac, na Đurđevačkim pijescima. Šuma je nastala pošumljavanjem borom i bagremom, odnosno smirivanjem pijeska početkom 20. stoljeća. Upravo podloga u vidu dina i pijeska čine šumu Borik idealnom za sport i rekreaciju, a stalna izmjena terena u vidu bregova i dolova daje dinamičnost prostoru.

Također, ističe se kako je trim staza “Borik” poslužila kao idejni predložak za izgradnju trim staze na zagrebačkom Jarunu.

čitam...