-3.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Previranja u Županijskoj skupštini

FOTO Koren: Pregovarali smo s Lackovićem i još uvijek smo otvoreni za suradnju, a Jakšić je puno vremena i energije uložio u to da sruši izabranu vlast
F

Što se kandidata HDZ-a za predsjednika Skupštine tiče, stranka je imala nekoliko kandidata. Mi smo tu pokazali širinu u razmišljanju i dobru volju te nama to mjesto nije bilo uvjet, velikodušan je Sobota.

Ne propustite

Današnja kavica sa županom svodila se na osvrt na jučerašnju konstituirajuću Županijsku skupštinu, izbor njenog novog predsjednika, previranja oko organiziranja većine te događajima i komentarima koji stoje u pozadini tih događaja.

- Oglas -

Nakon što je zahvalio Željku Pintaru i njegovim “umirovljenicima” te sad nezavisnom Matiji Zamljačancu i HNS-u što su podržali HDZ pri formiranju skupštinske većine, Darko Koren je istaknuo kako neke konotacije i prikazi izneseni ovih dana ne stoje.

– Mi smo razgovarali sa svima. Pronašli smo zajedničke ciljeve i interese sa spomenutima. Ta će se grupacija formirati u zaseban klub. Tu nije bilo nikakve trgovine i kupovine jer to asocira na nešto protuzakonito u politici. Mi smo svoj partnerski odnos temeljili na povjerenju i željeli smo spriječiti to da nas ponavljanje izbora košta 2,5 milijuna kuna – objasnio je župan.

Župan Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Također, naglasio je kako funkcija predsjednika Županijske skupštine nije bila uvjet Hrvatske stranke umirovljenika, nego su Darko Sobota i on procijenili da je to adekvatan omjer odnosa i davanje na važnosti i toj grupaciji u većini. Ovakav ishod objasnio je isključivo kao želju da se uspostavi stabilan županijski sustav, da se spriječi njegovo rušenje te ponavljanje izbora koji ne bi ništa bitno promijenili.

- Oglas -

– Na papir smo stavili određene mjere u osam točaka oko kojih smo se usuglasili s HSU-om. Za nas tu ništa nije sporno i radit ćemo na njima sukladno mogućnostima – iznio je Koren.

Foto: Matija Gudlin

Osim toga, istaknuo je mnogobrojne pokušaje da do ove suradnje ne dođe, pokušaje da se sruši Županijska skupština i izvršna vlast te da se skine Korenova glava.

– To je predvodio mladi gospodin Jakšić, gradonačelnik Koprivnice. Za to imam i dokaze. Puno je vremena i energije uložio u to, ali nije uspio. Ne razumijem tu silnu želju da se sruši legitimno izabrana izvršna vlast. Stoga, od danas ću se i ja, isto tako, početi baviti njime – upozorio je Koren.

Osvrnuo se i na kritike predsjednika županijskog HSS-a Mladena Mađera na račun činjenice da je HDZ Korena podržao kao svojeg kandidata za župana, a ne nekog iz vlastitih redova.

– Nije ni HSS imao ni jednog vlastitog kandidata za župana ni svoju listu, ali neću dalje ništa govoriti jer ne bih htio da Mađera netko smjeni. Želim da on i dalje ostane predsjednik HSS-a – izavio je župan.

Foto: Matija Gudlin

Dožupan Darko Sobota kao predsjednik županijskog HDZ-a oko kojeg se okupila i većina u Skupštini, zahvalio je novom klubu što su prepoznali što HDZ ima za ponuditi te izrazio zadovoljstvo kako je jučerašnja sjednica protekla, bez obzira na incident s izlaskom predstavnika oporbenih klupa ljevice.

– Mi smo na to kroz godine ionako naviknuli. Zadovoljan sam što u klupama Skupštine ima puno načelnika općina iz svih stranaka, jer će se oni tako boriti za svoje općine. Iako ono jučer nije bio dobar način, kako mi kroz naše općine i njihovo vođenje moramo pokazati slogu i zajedništvo – Sobotin je osvrt, rekavši kako su prozivanja HDZ-a pred izbore i nakon njih raspuštanja županijskog odbora uobičajena, te kako je matematika pokazala tko je najjača stranka.

Ipak, sve je pozvao na suradnju da zajedno rade na dobrobit županije, no na problem se nailazi kad se za suradnju postavljaju uvjeti.

– Primjerice, Mađer bi surađivao, ali da to bude bez Darka Korena. Nakon što su izbori već prošli i nakon što je Koren postao župan. Tako se suradnja ne uspostavlja, s pozivanjem na rušenje i nove izbore – dožupanova je poruka.

Kako se i sam Koren osvrnuo na razgovore i s drugim potencijalnim partnerima, pa tako i sa Željkom Lackovićem, rekavši da se nisu našli u postavljenim uvjetima, ali da je ruka suradnje i dalje otvorena, i Sobota je imao što reći na tu temu.

– Bio sam siguran do jučerašnje sjednice da će nam se nezavisna opcija Željka Lackovića priključiti u radu. Imali smo vrlo korektne razgovore, naša su razmišljanja bila temeljena na Lackovićevoj platformi i mislim da smo mi na istoj, dobroj strani. I dalje sam siguran da će nam se priključiti u našim razmišljanjima o razvoju ove županije – nade su Darka Sobote.

Željko Pintar // Foto: Matija Gudlin

Što se kandidata HDZ-a za predsjednika Skupštine tiče, kaže kako su kao stranka imali nekoliko kandidata.

– Mi smo tu pokazali širinu u razmišljanju i dobru volju, nama to mjesto nije bilo uvjet. Bili smo spremni i dopredsjedničko mjesto ustupiti našim partnerima – velikodušan je Sobota.

Novi predsjednik Županijske skupštine, također, izjasnio se kako trgovina nije ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

– HSU nitko nije kontaktirao do 20. lipnja. Kako je sve ukazivalo na to da se pokušava srušiti legalno izabrana županijska vlast i ponavljanje skupih izbora, naše se predsjedništvo sastalo i donijelo zajednički zaključak. Odlučili smo postaviti uvjete koji će uvelike pomoći umirovljenicima koji žive na rubu egzistencije – izjasnio se Pintar.

Također, rekao je kako mjesto predsjednika Skupštine nije bilo uvjet te kako su na svojih osam točaka uvjeta naišli na vrlo korektan odnos župana i dožupana. Neke od tih mjera su unaprijeđenje pomoći u kući, gerontološke pomoći, zdravstvene skrbi i poboljšanje smještajnih kapaciteta u Domovima, organiziranje mreže udomitelja.

Foto: Matija Gudlin

– Nama najvažnija mjera je subvencioniranje dijela troškova smještaja u Domovima za starije i nemoćne, prvenstveno privatnih. Također, tu su i otvaranje dnevne bolnice i razvoj palijativne njege, osnivanje Savjeta za umirovljenike te osiguravanje izdašnije financijske podrške za udruge umirovljenika – uputio nas je Pintar.

Koren je za kraj interpretirao osam točaka HSU-a i ušteđen novac od neponovljenih izbora.

– Na sljedećoj sjednici imat ćemo rebalans proračuna kojim ćemo tek regulirati trošak iza nas. Tako da, ono što je Pintar rekao da je bolje ne ponavljati izbore nego ta sredstva ulsmjeriti u umirovljeničku populaciju, to ne znači da ti novci postoje. Stanje financija u Županiji nije baš dobro zbog pada prihoda od rente na mineralne sirovine.

– Morat ćemo revidirati stanje i slijede nepopularni rezovi. Već sam i našem novom predsjedniku najavio jedan cijeli set mjera, a koji uključuje i pravilnik o plaćama – najavio je župan.

Po pitanju uvjeta umirovljenika, Koren kaže kako se dobar dio njih već provodi samo ih treba dinamizirati i prilagoditi kako bi se još kvalitetnije provodili.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svaki dan, Alenka ne treba povod za dobro se srediti

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svakoga niti za svaki dan, no naša sugrađanka Alenka uvijek nam svojom pojavom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti