LIVING STREETS

FOTO Krenuo je eksperiment! Križevčani roštiljali, razbijali pinjatu, igrali nogomet i badminton te uživali na ležaljkama

Prigorski grad je prošle godine, uz Poreč, odabran na Javnom pozivu udruge Terra HUB za provedbu eksperimenta živih ulica u sklopu projekta EUKI Living Streets, vrijednog 20 tisuća eura, kojeg financira Europska inicijativa za klimu.

21:00h
0
Foto: Grad Križevci

Pisali smo o projektu Living Streets, svojevrsnom eksperimentu u sklopu kojega se uređuju gradske ulice Križevaca. U sljedeći šest mjeseci ovim projektom oživjet će se pet stambenih blokova u gradu, i to u ulicama Frana Gundruma, Stjepana Radića, kralja Tomislava, Matije Gupca i Petra Zrinskog.

– U ovim kvartovima živi oko dvije tisuće građana koji nemaju svoja dvorišta u kojima bi provodili vrijeme na otvorenom i u druženju pa će ovim projektom kvartovi u kojima žive postati dvorište i prostor za druženje, upoznavanje te razonodu svih stanovnika tih ulica sukladno iznesenim prijedlozima – objasnilo je gradsko vodstvo.

Provedba projekta krenula je jučer, prvim otvorenjem u kvartu Dom zdravlja kojega čine Ulica Frane Gundruma i dio Zagrebačke ulice. Radne akcije u ovome kvartu održat će se 26. lipnja.

Stanarima su tako dostavljeni betonski roštilj, stol za stolni tenis, badminton set i suncobran, što će koristiti i nakon provedbe aktivnosti. Imali su i glazbeni ugođaj za koji je zaslužna solarna energija, odnosno KLIK-ov solar kojim su dobili struju.

Cjelodnevno druženje križevačkih susjeda

Uz roštilj, piće i glazbu razgovarali su o planovima sadnje, betoniranju postolja za stol za stolni tenis, izgledu kvartovskog murala, organizaciji stolnoteniskog turnira

Djeca su igrala verziju nogometa s muhomlatima, razbijali Living Streets pinjatu ispunjenu slatkišima, crtali kredama po asfaltu, igrali badminton, ljuljali se na visećoj ležaljki, a u utrci divovskim kartonskim stopalima zlatnu medalju osvojila je Olja. Član križevačke astronomske udruge Perzeidi Andrej Dundović teleskopom je pokazao kako izgleda sunčeva pjega, podijelivši ujedno znanje o viđenim fenomenima.

Cijeli događaj, zaključen večernjom zabavom, posjetio je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Foto: Grad Križevci

Podsjetimo, Križevci su prošle godine, uz Poreč, odabrani na Javnom pozivu udruge Terra HUB za provedbu eksperimenta živih ulica u sklopu projekta EUKI Living Streets, vrijednog 20 tisuća eura, kojeg financira Europska inicijativa za klimu.

– Cilj projekta jest eksperimentirati s intervencijama u javnom prostoru kako bi privremeno stambene blokove transformirali u održivo mjesto po mjeri građana, su-kreirati s građanima intervencije u javnom prostoru i organizaciju događanja, olakšati lokalne inicijative odozdo prema gore na području urbanog planiranja, uključujući održivu mobilnost, te suradnjom s građanima donositi bolje gradske politike u urbanom planiranju – poručuje gradsko vodstvo.

Projektom Living Streets koordinira Ivana Šatrak, stručna suradnica Zadruge KLIK, koja nam je pojasnila što nakon šest mjeseci, kada projekt završi.

– Kada se sve ostvari, kada se vide reakcije, građani će svoje iskustvo podijeliti s Vrbovcem. Naravno, sve to dogovorit ćemo se sa stanarima, a moramo razmišljati i o epidemiološkoj situaciji. Plan je proširiti dobru energiju koju će naši građani stvoriti. Želimo pokazati kako ništa nije komplicirano, već da sami možemo, s ograničenim sredstvima, napraviti puno u svojem malom kvartu – pojasnila je.

Sljedeći kvart u kojem će se održati otvorenje jest kvart Autobusna, i to 19. lipnja u 12 sati.

Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci

čitam...