BOGAT POVIJEŠĆU

FOTO Križevački Veterinarski zavod povodom 120. rođendana otvorio izložbu u Gradskom muzeju, ulaz je besplatan

Toliko je godina prošlo otkad je u okviru Višeg gospodarskog učilišta osnovan Kraljevski hrvatsko-slavonski bakteriološki zavod, danas Veterinarski zavod, kao prva ustanova takve vrste u jugoistočnoj Europi.

09:43h
0
Foto: krizevci.hr

U križevačkom Gradskom muzeju u četvrtak je otvorena izložba pod nazivom “120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima”.

Toliko je godina prošlo otkad je u okviru Višeg gospodarskog učilišta osnovan Kraljevski hrvatsko-slavonski bakteriološki zavod u Križevcima, danas Veterinarski zavod u Križevcima, kao prva ustanova takve vrste u jugoistočnoj Europi. Danas je Veterinarski zavod u Križevcima dio Hrvatskog veterinarskog instituta, jedan od pet takvih zavoda u Hrvatskoj.

Izložbu su zajedno organizirali Gradski muzej Križevci i Veterinarski zavod u Križevcima. Uz izložbu, pripremljen je katalog u suradnji Gradskog muzeja Križevci i Veterinarskog zavoda u Križevcima uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Okupljene je pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadia, a otvorenju su nazočili zamjenica ravnatelja Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu Lorena Jemeršić, dugogodišnji ravnatelj Veterinarskog zavoda u Križevcima Darko Majnarić, kustos Gradskog muzeja Ozren Blagec, članica Gradskog vijeća Ana Končurat i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Šaško, koji je izrazio čestitke svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Veterinarskog zavoda na dugogodišnjem uspješnom radu te želju da su ova izložba i katalog prekretnica koju će na budućim obljetnicama spominjati nove generacije.

Ravnatelj Majnarić rekao je kako je u posljednjih deset godina objavljeno 157 znanstveno-stručnih radova u domaćim i stranim časopisima, a od osnutka Zavoda objavljeno je 537 radova. Izrazio je želju da se na sljedećoj obljetnici nađu u novoj Zgradi zavoda koja je u projektu s Gradom Križevcima.

Kustos Gradskog muzeja Blagec istaknuo je ovom prilikom kako se izložba sastoji od dva dijela, povijesnog i onog što Zavod danas radi. Napomenuo je i kako je katalog ove izložbe jedan od najopsežnijih koji je Gradski muzej izdao. Zahvalio je i svima koji su doprinijeli pripremi ove izložbe.

Izložba se može razgledati svakim radnim danom do 22. svibnja od 10 do 13 i od 18 do 20 sati, kao i subotom od 10 do 12 sati. Ulaz je besplatan.

Foto: krizevci.hr
Foto: krizevci.hr
Foto: krizevci.hr
Foto: krizevci.hr
Foto: krizevci.hr
Foto: krizevci.hr
Foto: krizevci.hr
Foto: krizevci.hr
Foto: krizevci.hr

čitam...