Snježni kolaps na otoku

FOTO Križevčanin Alen Miholić: U Irskoj je raspad sistema, dućani su prazni, nitko ne radi, samo mi Hrvati s Brazilcima uživamo na snijegu

13:00h
0
Alen, Petra i Lukas u Irskoj // Foto: Alen Miholić

I dok se cijela Hrvatska budi već nekoliko dana na dvoznamenkastim minusima i zatrpani smo snijegom do koljena, ispada da drama u našoj zemlji nije ni blizu onoj u Irskoj.

Tamo je temperatura pala malo ispod ništice, a napadalo je u protekla dva dana oko desetak centimetara snijega. No, njima je to očito dovoljno za raspad sistema pa nisu radile škole, ustanove, gradski prijevoz, police u dućanima su prazne… Vladala je opća panika i kaos.

No, takva je situacija i u trenutku objave ovog članka barem što se tiče grada Fermoy u kojem se nalazi mladi bračni par Petra, Alen i sin Lukas Miholić iz Gračine, mjesta u Križevcima koji posljednjih šest mjeseci živi u Irskoj.

S njima smo pričali u petak popodne.

U Dublinu je, primjerice, snježna oluja ‘Emma’ stvorila velike probleme i situacija nije baš bajna kao u neki ostalim dijelovima Irske.

– Cijeli tjedan ovdje traju pripreme za uragan Emmu. Stalno su bile najave i pripreme za taj hladni val što je tu velika katastrofa, a za nas koji smo iz Hrvatske je to najnormalnija pojava i nema panike. Danima se prazne police u trgovinama gdje se bore za kruh i meso jer od četvrtka popodne u gradu nije radilo apsolutno ništa. Ne ide se na posao nego se svi zatvorili u kuće kao da je kraj svijeta. Samo mi Hrvati koji uživamo vani kao i Brazilci kojima je taj snijeg velika pojava – priča nam Alen Miholić

Novinarska ekipa radi prilog // Foto: Alen Miholić

Oni se ne mogu načuditi ovoj panici s obzirom na to da su navikli na zapuhe visoke do dva, tri metra i velike količine snijega.

– Mi Hrvati smo veseli, uživamo, idemo se sanjkati. Ni ja ne radi, već drugi dan. Kako nam pričaju, posljednji put je snijeg pao davne 1982. godine. Nema tu ni ralica kao kod nas, ni zimske službe. Evo po svim vijestima su vremenski uvjeti i kaos koji kao vlada. Nama je to zaista čudno i smiješno da je to tako i pitamo se kako bi Irci funkcionirali da se susretnu s ovakvim zimskim uvjetima kakvi su kod nas – kažu nam.

U tom se gradu, još u petak u popodnevnim satima život polako počeo vraćati u normalnu pa su se neki dućani, ali i pubovi otvorili. Inače, sve je bilo zatvoreno od četvrtka ujutro.

 

čitam...
Loading...