SONUS OP. 5

FOTO Križevci ugostili veliko međunarodno glazbeno natjecanje s više od 300 natjecatelja

U pauzama su se održale predstave Male Scene iz Zagreba te dramsko-scenske družine Kolibrići iz Gradske knjižnice Franje Markovića.

10:36h
0
Foto: Glazbena udruga Opus

Peto međunarodno glazbeno natjecanje Sonus op. 5 održano je između 23. i 31. ožujka u Glazbenoj školi Alberta Štrige, u Križevcima.

Više od 340 prijavljenih mladih glazbenika iz Slovenije, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske natjecalo se u četiri discipline: klavir, udaraljke, tambure i solfeggio.

– Iznimno smo ponosni na veliki broj natjecatelja koji je sudjelovao na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op. 5. Ovaj neočekivani broj natjecatelja nije impresivan samo zato što je Natjecanje u svega pet godina postalo prepoznatljivo ime među strukom, nego je impresivno zbog same činjenice da se u ovom trenutku minimalno 345 djece profesionalno bavi glazbom. U današnje vrijeme je to samo po sebi uspjeh. Tu smo ideju pretočili i u simbolične zlatne medalje s brojem pet, koje su dobili svi natjecatelji, a koje prenose našu misao vodilju da je svaki natjecatelj pobjednik, ne samo natjecanja Sonus op. 5. nego i pobjednik ovog ubrzanog vremena prepunog distrakcija u kojem je glazba usputni zvuk koji je može stišati – kazala je ravnateljica natjecanja Ivana Tadin.

Pobjednici natjecanja su Filippo Kranjac (udaraljke, Umjetnička škola Matka Brajše Rašana u Labinu), Ivan Jambrec (tambure, Glazbena škola Alberta Štrige) i Hrvoje Harkanovac (tambure, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) Gorana Kukavica (solfeggio, Glazbena škola Dr. fra Ivana Glibotića u Imotskom) te Kristina Vartušek (Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu).

– Glazbena škola Alberta Štrige Križevci je od početka ponosni suorganizator Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Sonus. Ove godine je na natjecanju nastupio rekordan broj natjecatelja, a prema reakcijama sudionika, uspješno smo savladali sve organizacijske momente. Upravo je broj natjecatelja, koji se svake godine povećavao, a ove godine nadmašio sva naša očekivanja, najbolji pokazatelj pozitivnih reakcija natjecatelja, njihovih profesora i mentora te roditelja koji nam na ovaj način najbolje pokazuju da su se Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus i grad Križevci našli u njihovom godišnjem kalendarskom planu i na njihovoj karti, a i dogodine nam obećavaju povratak na sljedeće natjecanje, Sonus op.6 – rekla je ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Branka Špoljar.

Spomenimo kako su se u pauzama održale predstave Male Scene iz Zagreba te dramsko-scenske družine Kolibrići iz Gradske knjižnice Franje Markovića.

Završni koncert Natjecanja održat će se 18. travnja u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu na kojem će posebno primijećeni natjecatelji izvoditi skladbe hrvatskih skladatelja. Važnost ovog međunarodnog događaja prepoznale su i institucije Republike Hrvatske te su dale podršku projektu, a to su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Križevci i Muzička akademija Zagreb.

Foto: Glazbena udruga Opus
Foto: Glazbena udruga Opus
Foto: Glazbena udruga Opus
Foto: Glazbena udruga Opus
Foto: Glazbena udruga Opus

čitam...