Mali obrtnici dobili priznanja

FOTO Ksenija Kolarević: Trudimo se opstati na tržištu i dovesti novu tehnologiju i nove ljude

16:30h
0
Priznati obrtnici i zaslužne institucije // Foto: Matija Gudlin

U županiji imamo oko 1230 registriranih obrta koji zapošljavaju 3121 radnika. U 2015. godini ostvarili su preko milijardu kuna prometa, a nešto manje od 200 milijuna kuna dobiti, dok je gubitak iznosio 18,5 milijuna kuna, iznio je Zvonko Pecikozić.

U koprivničkoj Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije danas je održana svečana sjednica Skupštine županijske Obrtničke komore na kojoj su dodijeljene Povelje, Zahvalnice i Priznanja HOK-a 14 zaslužnih obrtnika i institucija.

U uvodnom dijelu, predsjednik županijske Obrtničke komore Zvonko Pecikozić uputio nas je u brojke.

– U županiji imamo oko 1230 registriranih obrta koji zapošljavaju 3121 radnika, ali i članove svojih obitelji što ukupno broji oko 5000 zaposlenih u obrtništvu. U 2015. godini ostvarili su preko milijardu kuna prometa, a nešto manje od 200 milijuna kuna dobiti, dok je gubitak iznosio 18,5 milijuna kuna – iznio je činjenice predsjednik Komore, nadodavši kako one pokazuju da obrtnici značajno doprinose gospodarstvu županije te na temelju toga zaslužuju puno bolji tretman.

Također, istaknuo je kako je Komora zadovoljna odnosom županije, gradova i općina prema obrtnicima i Komori, ali ne i odnosom Države.

Ksenija Kolarević, vlasnica obrta // Foto: Matija Gudlin

Kao pozitivan primjer i jednog od nagrađenih, istaknuo je tvrtku Rasco koja je dala izniman doprinos na području obrazovanja obrtničkih deficitarnih kadrova  i stipendiranja učenika te u provedbi EU projekata.

O tome koga se nagrađivalo i prema kojim zaslugama više je ispričao tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać.

– Tri su skupine nagrađenih – oni koji svojim dugogodišnjim radom u obrtništvu dokazuju da se usprkos svim problemima može uspješno raditi i opstati godinama te zapošljavati ljude, potom oni koji su postigli izvjestan uspjeh te time podižu ugled obrtništvu, a istovremeno daju doprinos razvoju komorskih institucija. Za kraj, tu su institucije koje su razvile partnerstvo s Obrtničkom komorom i s nama radile na promicanju obrtništva – rekao je Barać.

O tome kako je opstati u obrtništvu te onome što im priznanja znače, ispričale su nam dvije obrtnice. Ksenija Kolarević vlasnica je obrtničke radionice za proizvodnju drvene ambalaže Koleks iz Molvi Greda.

– Proizvodnja drvene ambalaže podrazumijeva i usluge tretiranja te sušenja drva, kao i prijevoz, najam poslovnog prostora i prodaju. Ova nagrada služi mi kao poticaj za dalje.

Vlasnik Optike Vazdar // Foto: Matija Gudlin

U obrtništvu postoji jako veliki problem, posebice što se žena tiče, a pod tim mislim na edukaciju i mladu radnu snagu. Žena u obrtništvu je vrlo malo te nam je jako teško poslovati. Nagrada mi je došla u pravom trenutku, poput nagrade za životno djelo nakon dvije jako teške godine – podijelila je s nama svoja iskustva K. Kolarević.

Njen obrt ima 18 zaposlenih, od kojih su svi u proizvodnji osim dva vozača i nje. Većinom se radi o mladim ljudima te je firma, kako vlasnica kaže, ove godine mnogo investirala u posao, i to isključivo vlastitim sredstvima.

– Trudimo se opstati na tržištu i dovesti novu tehnologiju i nove ljude – riječi su vlasnice Koleksa.

Ljubica Špičko vlasnica je svima nama vrlo poznatog medičarskog obrta u Koprivnici, koji na istoj adresi radi već 80 godina.

Vlasnica medičarne koja postoji od 1935. godine // Foto: Matija Gudlin

– Obrt sam naslijedila od svoje svekrve koja ga je, pak, naslijedila od svog pokojnog supruga te radimo u kontinuitetu. Zbog ove sam nagrade vrlo uzbuđena i to me vraća u prošlost i budi sjećanje na svekrvu od koje sam naučila raditi te to doživljavam kao priznanje prvenstveno njoj, a tek onda sebi – priča nam Lj. Špičko.

Kako kaže, prema tom je poslu prvenstveno potrebna ljubav, jer tu nije potrebna neka posebna nauka za naučiti ga.

– To prvo morate voljeti, pa će onda i posao ići, iako je isplativost tu poprilično diskutabilna. Obrt održavam ponajviše zbog poštovanja prema precima koji su ga započeli – inspirativna je vlasnica medičarne koja sa svojom sestrom čini jedine zaposlene u obrtu, iako pomažu svi članovi obitelji.

Na svečanoj sjednici dobitnicima su se obratili i čestitali i Melita Birčić, uime PORA-e koja je i jedan od dobitnika priznanja te predstavnici županije i gradova.

Zamjenik gradonačelnika Križevaca Tomislav Katanović izjavio je kako prava snaga leži u brojnosti malih obrta i kako su oni, kad dođe i do ekonomskog kraha i propasti velikih korporacija, tkivo koje drži sustav, a sličan je zaključak donio i zamjenik župana Darko Sobota.

Zaslužena priznanja // Foto: Matija Gudlin

– Obrtništvo je nositelj gospodarstva u našoj županiji. Možda imamo razlog za nezadovoljstvo smanjenim brojem obrta, ali svakako možemo biti zadovoljni porastom broja zaposlenih zahvaljujući obrtima – rekao je Sobota.

Mišel Jakšić uime Grada Koprivnice, onim obrtnicima koji su ostali kao zdrava jezgra u županiji, čestitao je što su uspjeli unatoč svim preprekama poput parafiskalnih nameta i sličnog, usporedivši ih s Davidom u borbi protiv Golijata.

– Mislim da je naša budućnost u pokretanju start upova, jer mi kao mala sredina ne možemo očekivati da će doći neki veliki investitor i otvoriti 15.000 radnih mjesta – zaključak je v.d. gradonačelnika Koprivnice.

Dobitnici priznanja, zahvalnica i povelja su Saša Husnjak, vlasnica Šarenog dućana, Goran Trubelja, vlasnik dimnjačarskog obrta, Marinko Triplat, vlasnik staklarskog obrta i Dejan Hladnić, vlasnik uljare, potom Krešimir Krznarić, vlasnik obrta PAMPA-TEA i Ana Đurinić, viša vlasnica obrta DIVAS i viša predsjednica Udruženja obrtnika Križevci, PORA, HZZ Područni ured Križevci te HOK Županijska komora Koprivnica; i na kraju, tvrtka Rasco iz Kalinovca, Ljubica Špičko, vlasnica Medičarne Špičko koja radi od 1935. i nalazi se na UNESCO-vom popisu kao nematerijalna baština, Drago Vazdar, vlasnik optičarskog obrta u Koprivnici i Ksenija Kolarević, vlasnica obrta iz Molvi.