Medicinska sestra i homeopatkinja

FOTO Ksenija Vitelić: U našoj kući nema gripe, djeca mi nikad nisu pila antibiotike ni išla kod doktora

Za djecu koja kreću u vrtić Ksenija kaže kako su za njih tipični respiratorni infekti koji proizlaze iz straha od odvajanja, jer je djetetu do treće godine majka centar svijeta, a za onu koja razviju astmu tvrdi da roditelji svojom privrženošću, posesivnošću i prezaštitničkim ponašanjem guše svoje dijete.

08:00h
0
Ksenija Vitelić
Ksenija Vitelić // Foto: Matija Gudlin

Koprivničanka Ksenija Vitelić medicinska je sestra na abdominalnoj kirurgiji. U tome ne bi bilo ništa neobično, da uz to nije završila i školu za aromaterapeuta, homeopata i trenera za osobni razvoj. Privatno prakticira znanja iz holističke medicine te kaže kako drži da za sve što može liječiti na svojoj djeci kod kuće, nema potrebe hodati u bolnicu i raditi gužve u čekaonicama.


– Time što i sama radim u bolnici, apsolutno ne osporavam važnost klasične medicine. Majka sam troje djece te unazad četiri godine nismo imali potrebe ići pedijatru osim na sistematske. Ne znam kako pedijatri na to gledaju. Nikad nisam s našom pedijatricom o tome razgovarala, niti imam potrebu – priča nam o svojem stilu života Ksenija.

Podučava nas da je homeopatija holistička medicina koja se bavi čovjekom kao cjelinom, što znači kako se u osobe s glavoboljom ne tretira samo uzrok bolesti odnosno glavobolja, nego se promatra kompletna osoba i njeno stanje.

– Ispituje se kakva je ona na emocionalnoj i mentalnoj razini, kakvi su joj osjećaji i misli, kao i sve ostale fizičke tegobe poput nesanice, je li uzrok glavobolje dok pije toplo ili hladno, dok leži na lijevoj strani ili desnoj, javlja li se ona u proljeće ili ujutro – upoznaje nas Ksenija s homeopatijom i kaže kako se na osnovu svih navedenih podataka lijek odabire individualno.

Bitna je pravilna dijagnoza i doziranje // Foto: Matija Gudlin

Zbog toga pregled traje do dva sata te doznajemo kako dvije osobe s glavoboljom neće dobiti isti lijek.

U Hrvatskoj homeopatija još nije službeno priznata kao u Njemačkoj te se ondje homeopatu može ići sa zdravstvenom iskaznicom i dobiva se recept za lijek.

– Postoji čak i bolnica u kojoj liječnici primjenjuju i klasičnu i homeopatsku medicinu. U nas se pravno može otvoriti homeopatski obrt, ali se ne može koristiti zdravstvena iskaznica. Lijekovi su i u Hrvatskoj legalni te se mogu kupiti u ljekarnama ili kod homeopata – priča nam koprivnička homeopatkinja.

Govori kako ima mnogo predrasuda prema toj grani medicine, primjerice da se radi o placebu. Međutim, kako kaže, to je prvenstveno zbog nepravilnog doziranja pripravka na svoju ruku, a bez postavljene dijagnoze koji nije baš učinkovit.

Ksenijina djeca ne piju antibiotike // Foto: privatna arhiva

– Chamomilla kao najpoznatiji pripravak koji se koristi za nicanje dječjih zubića i za kolike, neće svakom djetetu u jednakom doziranju jednako pomoći. U različitim situacijama pojavit će se i različite nuspojave poput razdražljivosti i cendravosti do crvenila zubnog mesa i griženja usnica. Tad mame prema preporuci ljekarnika doziraju Chamomillu tri puta dnevno što ne pomogne, jer se u nekim slučajevima može davati i svakih 15 minuta – objašnjava nam naša sugovornica.

Podučava nas kako cilj homeopatije nije odmah ukloniti simptom, nego ojačati imunitet kako bi se organizam sam izborio s uzročnikom koji ga je napao.

– Nikome ne namećem to čime se bavim te na poslu medicinske sestre ne guram pacijentima homeopatske pripravke, niti osporavam tradicionalnu medicinu. Čak ni mnoge moje prijateljice ne znaju da se time bavim – podijelila je s nama Ksenija.

Međutim, Ksenijini mentori upravo su osobe koje dolaze iz tradicionalne medicine, poput prof. Darka Ropca, epidemiologa i dekana na medicinskom fakultetu koji se zalaže za uvođenje homeopatije na fakultet. Zasad je u Hrvatskoj profesionalno znanje o tom područu još poprilično šturo.

Odabiru lijeka prethodi dugi razgovor // Foto: Matija Gudlin

– Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije homeopatija je na drugom mjestu u zastupljenosti primjene. Na prvom je kineska medicina, dok tradicionalna medicina dolazi tek na četvrtom mjestu – upućuje nas Ksenija i kaže kako u Engleskoj svaki liječnik s medicinskim fakultetom smije prakticirati i homeopatiju te prvo sve što se može liječiti homeopatski liječi tako, a tek onda pribjegava antibioticima.

Dok je u Koprivnici Ksenija jedina homeopatkinja, u Zagrebu ima već mnogo homeopata i ljudi koji primijenjuju tu granu medicine.

Kronične boljke poput učestalih migrena, jakih menstrualnih bolova ili, pak, autoimune bolesti poput multiple skleroze koje tradicionalna medicina ne može u potpunosti izliječiti, nego liječi samo simptome, homeopatija uspješno rješava.

Kako nam naša sugovornica tumači, razgovorom se na površinu izvuku neke potisnute stvari pa tako menstrualne tegobe upućuju na muško-ženske odnose, što ne mora biti ni direktno povezano.

– Toj je ženi vjerojatno u djetinjstvu usađen strah od prerane trudnoće, u smislu “Prvo moraš završiti školu i pronaći posao” i slično tome, što je preraslo u pretjeran strah i oprez. A bol proizlazi kao olakšanje tijelu što nije došlo do trudnoće, koje se otpušta iz njega kroz bolnu menstruaciju – demistificira uzrok ženskih boljki Ksenija.

Zbog neupućenosti mnogi remedije smatraju placebom // Foto: Matija Gudlin

Ona i djeci pokušava pomoći na način da utvrdi emocionalnu pozadinu tjelesnih reakcija.

– Za grlobolju pa i probleme sa štitnjačom, uzrok se traži u zadržavanju nečega u sebi, nečega što se ne želi reći. Klinci figurativno gutaju riječi pa ih odmah pitam što se dogodilo, što taje, imaju li mi nešto za reći. Kad progovore, grč izađe iz grla i bude im lakše – tako to tumači homeopatkinja.

Za djecu koja kreću u vrtić kaže kako su za njih tipični respiratorni infekti koji proizlaze iz straha od odvajanja, jer je djetetu do treće godine majka centar svijeta, a za onu koja razviju astmu tvrdi da roditelji svojom privrženošću, posesivnošću i prezaštitničkim ponašanjem guše svoje dijete.

– Moja djevojčica u četvrtoj je godini razvila jezivi dermatitis i alergije da bi mi nedavno priznala kako se u to vrijeme bojala da neće biti voljena, jer sam ja tad po treći put zatrudnila. Putem kože se osjeća bliskost te ako dijete osjeti da nema dovoljnu bliskost s majkom, koža reagira na takav način. Koliko god zvučalo bedasto, nakon što sam potrošila tisuće kuna na razne kreme, dermatitis sam joj u kratkom roku izliječila zagrljajima i izgovaranjem njenog imena kako bi ona osjetila da je važna – prepričava nam brižna majka.

Medicinska sestra i homeopatkinja // Foto: Matija Gudlin

U kući Vitelićevih nema gripe ni viroze. Njen dječak ima tri godine i dosad ni jednom nije bilo potrebe za ikakvim agresivnijim pristupima liječenja, poput antibiotika te njena djeca nisu ni cijepljena.

– Ima pripravaka koji djeluju preventivno pa ako se piju s prvim simptomima, primjerice gripe, u roku 24 sata nestanu sve tegobe. Također, isti se pripravak može uzimati do mjesec dana prije sezone gripe – objašnjava homeopatkinja.

Pripravci se sastoje od prirodnih tvari – od biljnog podrijetla, preko životinjskog do mineralnog. U njima nema medicinski aktivne tvari kao u farmakološkim lijekovima.

– Cijena svih pripravaka vrlo je povoljna i ista, 60 ili 80 kuna, ovisno o tome naručuje li se preko ljekarne ili direktno od Homeolaba iz Zagreba. Međutim, zbog krive procjene ljudima pripravak ne pomogne pa im ostane nepotrošen – informira nas Ksenija.

Ksenija Vitelić // Foto: Matija Gudlin

Jačina i doziranje pripravka procjenjuje se na osnovu potencije odnosno koliko je otopina razrijeđena. Remedije nemaju štetnih tvari te se njima ne može predozirati.

– Homeopatija se bazira na zakonu sličnosti. Neki sastojak poput biljke koji bi osobi izazvao odrđenu tegobu, u razblaženom joj obliku pomaže. Recimo, osoba koja ne može spavati uzima Coffeu Crudu koja u razrijeđenom obliku djeluje protiv nesanice ili, pak, osoba koju muči hunjavica i curi joj nos dobije pripravak baziran na luku. Zbog toga se skeptici vode mišlju kako je to toliko razrijeđeno da je to čista voda te da stoga nema nikakvog djelovanja – objašnjava nam Ksenija homeopatski princip “Klin se klinom izbija” te kako bi nam približila sliku, povlači paralelu s izradom protuotrova za zmijski ugriz baziran na zmijskom otrovu.

čitam...