nematerijalna baština

FOTO KUD Delovi svojim nastupom uljepšali manifestaciju Zapovijed pod lipom

Nakon prikaza u svečanom mimohodu, svi sudionici spustili su se iz Gornjega u Donji Miklouš. Uz okrijepu i ples ispred raspela nastavili su do centralne pozornice gdje se održala smotra folklornih skupina.

10:11h
0

Na poziv KUD-a Sloga iz Miklouša, članovi folklorne i tamburaške sekcije KUD-a Delovi, u nedjelju su sudjelovali na manifestaciji tradicijske kulture Zapovijed pod lipom.

Ono što danas zovemo običajem zapovijedi, u prošlosti je bio službeni čin, način informiranja i obavještavanja svih – zapovijed vlasti upućena narodu u svim dijelovima prostora na koji se vlast odnosi.

Nakon mise u Crkvi sv. Nikole biskupa u Gornjem Mikloušu, članovi KUD-a “Sloga” Miklouš prikazali su Zapovijed pod lipom.

Nakon prikaza u svečanom mimohodu, svi sudionici spustili su se iz Gornjega u Donji Miklouš. Uz okrijepu i ples ispred raspela nastavili su do centralne pozornice gdje se održala smotra folklornih skupina.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora kulture, Grada Čazme i Bjelovarsko-bilogorske županije, a organizirali su je Kulturno umjetničko društvo „Sloga“ Miklouš, u suradnji s Centrom za kulturu/Gradskim muzejom Čazma te Turističkom zajednicom Grada Čazme.

Zapovijed pod lipom kao nematerijalna baština običaj je koji seže daleko u prošlost hrvatskoga sela, pa tako i Miklouša. Običaj koji je dio tradicionalnog života seoske zajednice, obuhvaća: selo kao zajednicu sa svojom upravom u osobi seoskog starješine kao zapovjednika i spone s vlašću, zapovijed (proglas, obavijest) vlasti kao povod okupljanja seljana u određeno vrijeme na određenom mjestu, pomoćnika seoskom starješini, rekvizit za izvođenje zapovijedi: rog/truba tered (protokol) izvođenja zapovijedi i ponašanja seljana.

U kulturno-umjetničkom programu, delovljani su se predstavili koreografijom pjesama i plesova Podravine pod nazivom“ Iz onoga divnog kraja „ koju potpisuje Zrinka Roksandić, a glazbenu obradu Damir Hranić.

Program je pratila Vesna Peršić Kovač, prof. etnologije, te pohvalila sve skupine na usklađenosti nošnji, odabiru pjesama i plesova te odličnoj izvedbi.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW