Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO Na kviz znanja i košarku na kotačima bili su pozvani svi gradski oci i vijećnici, a pojavilo se njih troje

16:21h
0
Kviz znanja // Foto: Matija Gudlin

Ovo nije baš najljepša poruka nama, jer se ipak radi o međunarodnom danu te se kroz medije može vidjeti da su prijemi za osobe s invaliditetom na puno višim razinama, razočarana je Marija Mraz.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca, a neke od aktivnosti kojima ga je danas obilježila koprivnička udruga, popraćene su sudjelovanjem gradskih vijećnika – onih koji donose odluke o osobama s invaliditetom. Točnije, to je bila namjera, no naum Marije Mraz i njene udruge nije se ostvario onako kako su ga oni zamislili. Naime, od gradskih otaca, pojavio se samo pročelnik Darko Ledinski te vijećnice Helena Hećimović i Željka Zetović.


– Iako su svi bili pozvani, pojavile su se svega dvije vijećnice, tri su se vijećnika ispričala mailom zbog obveza, a ostali su ne znam zbog čega ignorirali događanje. Ovo nije baš najljepša poruka nama, jer se ipak radi o međunarodnom danu te se kroz medije može vidjeti da su prijemi za osobe s invaliditetom na puno višim razinama. Očekivali smo i v.d. gradonačelnika i njegovu zamjenicu – razočarana je M. Mraz.

U Gradu je ove godine donesen vrlo važan dokument Strategija za osobe s invaliditetom 2016. – 2020., a o kojem su gosti iz Grada bili ispitivani u okviru kviza znanja koji je činio 10 pitanja.

Kviz zbog samo tri sudionika nije bio natjecateljskog tipa, nego bi se prije moglo reći da su jedan drugome nadopunjavali odgovore, da bi oni bili cjeloviti i zadovoljavajući. Najviše je o Strategiji i mjerama za osobe s invaliditetom znala H. Hećimović.

– Ne mogu reći da sam znanjem vijećnika zadovoljna u onoj mjeri u kojoj bi ono trebalo biti, no život u praksi pokazuje da se te mjere uistinu provode, kao i da je život osoba s invaliditetom drugačiji nego li to leži u ovim odgovorima – rekla je predsjednica udruge Bolje sutra. Ipak, može se reći da je kviz bio produktivan utoliko što su pitanja i odgovori upotpunjavani konstruktivnim razgovorom te sugestijama i idejama, kao i kasnije predstavljanje Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom.

Košarkaši na kotačima, zatražili su od Ledinskog da se promijeni pravilnik vezan uz sudjelovanje mladog kluba u projektima Grada, kako s djelovanjem ispod dvije godine postojanja ne mogu dobiti nikakva sredstva te se natječu u rabljenim derutnim kolicima. Tome je dokaz bio otpali kotač s kolica jednog od igrača za demonstrativne mini utakmice i jasno je da kao takav, Klub ne može biti konkurentan i postizati rezultate.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

A da košarka u kolicima nije bilo kakva košarka, uvjerio se i sam pročelnik u dvoboju s predsjednikom Kluba Dejanom Domitrovićem, jer je osoba u kolicima udaljenija od koša nego ona koja stoji, osoba s invaliditetom ne može se u kolicima pridići te u isto vrijeme mora voditi loptu i pokretati svoja kolica.

Za kraj, M. Mraz je ispričala ponešto o daljnjim projektima i planovima Udruge te napomenula kako je izuzev današnjeg propusta Grada, suradnja s njim, ipak, na jako dobroj razini.

Jako smo zadovoljni Strategijom te samom provedbom mjera, i svime što se čini u Koprivnici. Mi smo u odnosu na druge gradove na vrlo visokoj razini i stvarno mogu reći da smo partneri u provedbi svih tih mjera – zadovoljna je M. Mraz razumijevanjem, podrškom i sluhom Grada za njih.

U Strategiju je uključeno prilagođavanje pozornice u Domu mladih i Domoljubu osobama s invaliditetom, a unazad deset godina dogodio se vrlo veliki napredak po pitanju prilagođavanja infrastrukture i ostalih mjera za osobe s invaliditetom.

– Do Božića planiramo nabaviti i ljuljačku za djecu u kolicima te ju postaviti na jednom od igrališta. Ujedno, hostel je jedan veliki i zahtjevni projekt koji nije moguće lako realizirati kao, isto naš, projekt proizvodnje tjestenine s koprivama. Tu je potrebno puno više toga – i zemljište i velika sredstva, ali zadali smo si rok od pet godina za realizaciju – riječi su naše sugovornice koja je odlučna u namjeri Udruge.

čitam...