Rasprava o zaštićenom području

FOTO Lacković: U Crnim jarkima je ekocid, to je trebao biti nacionalni park, a sad nemamo ništa, Ž. Kolar: Županija nije nadležna, a područje je pošumljeno

Ne sumnjam da je sve učinjeno uz dozvole i uz javnu raspravu, onako kako se ona ne provodi, u tišini, da ne dođe do javnosti. Tu je onda trebala reagirati županijska ustanova, oštar je Lacković.

14:39h
0
Foto: Matija Gudlin

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković optužio je Hrvatske šume da su gotovo uništile Crne jarke, posebni rezervat šumske vegetacije, a Županijsku upravu da nije učinila ništa kako bi to spriječila.

Crni jarki nalaze se istočno od Kalinovca, u okviru šumsko-gospodarske jedinice Đurđevačke nizinske šume. Taj predio specifičan je po crnoj johi koje je po prirastu, ljepoti i reliktnom karakteru ubrajana među najkvalitetnije u Europi i stavljena pod posebnu zaštitu.

Lacković tvrdi da su Hrvatske šume posjekle velik dio crne johe bez ikakvog gospodarskog ili ekonomskog opravdanja, a da je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije to prešutno odobrila daleko od očiju javnosti.

Foto: Matija Gudlin

– Županija ima svoju javnu ustanovu za zaštitu prirode i smatram da su ustanova i njena ravnateljica Željka Kolar bili dužni alarmirati javnost o razmjeru rušenja, odnosno o intervenciji čovjeka u Crne jarke. Ovakva područja su rijetka, ono nije bez razloga zaštićeno. Hrvatsko ekološko društvo pisalo je svim nadležnim institucijama i nije se uspjelo suprotstaviti rušenju. Nešto što je trebalo biti multidisciplinarno istraživano područje, nešto što je sutra trebalo postati nacionalni park, nešto za što bi Europska unija vrlo rado dala sredstva, od toga mi sada nemamo ništa. Možemo slobodno reći da je riječ o ekocidu, u toj mjeri je došlo do rušenja tog zaštićenog područja. Ne sumnjam da je sve učinjeno uz dozvole i uz javnu raspravu, onako kako se ona ne provodi, u tišini, da ne dođe do javnosti. Tu je onda trebala reagirati županijska ustanova – oštar je Lacković.

Također, smatra da je rušenje izvedeno prebrzo pa se ekosustav nije mogao pravilno održati, a srušena stabla ležala su uskladištena, propadala i na kraju se samozapalila od truljenja.

Željka Kolar // Foto: Matija Gudlin

Prozvana Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, naglašava da je sve u nadležnosti Hrvatskih šuma, a da na tom području ionako nema problema jer su posječena stabla bila prestara i područje je pošumljeno mladim drvećem.

– Sukladno zakonu o zaštiti prirode mi upravljamo tim područjem, u smislu zaštite, održavanja, promicanja i monitoringa, a njime prema posebnom programu gospodare Hrvatske šume. U njegovom donošenju i provedbi sudjeluje i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Mi jedino možemo upozoriti inspekciju ako se tamo nešto događa. Sječa koja se događala u Crnim jarkima događala se tijekom više godina, to nije bilo jednokratno, i to se kontroliralo. Sve je bilo u skladu s važećim propisima, moramo poštivati zakon i uvažavati pravila struke. Napominjem i da površina rezervata nije smanjena i da je dio crne johe koji je porušen i ponovno pošumljen s 3000 sadnica po hektaru. Područje nije izgubilo zaštićeni status niti je površinom smanjeno – objašnjava ravnateljica Kolar.

Željko Lacković najavio je raspravu o ovom pitanju na Županijskoj skupštini koja će se održati idućeg tjedna.

– Tražit ću da se dobro istraži zašto je došlo do uništenja ovog prirodnog resursa prije iduće Županijske skupštine i prije ponovnog imenovanja ravnateljice Kolar – zaključio je gradonačelnik Đurđevca.