Đurđevačka svečana sjednica

FOTO Lacković državnim političarima poručio da potraže svjetlo u Đurđevcu

16:37h
0
Dobitnici gradskih priznanja // Foto: Matija Gudlin

Ako treba podržat ćemo i najnoviji projekt – naše deve, te ćemo jedan dio našeg proračuna iz fonda reprezentacije potrošiti na njihovu prehranu – kazao je župan Darko Koren.

Na ponos svim Picokima, Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada, u petak je održana u obnovljenoj utvrdi Stari grad, koja je odisala životom i posebnim ugođajem.

– Utvrda je svjedok burne prošlosti, a danas je temeljno ishodište brojnih sadašnjih i budućih projekata vezanih uz kulturu i turističku ponudu grada – rekao je u svom uvodnom govoru Marijan Ružman, predsjednik Gradskog vijeća.

Napomenuo je da je Đurđevac posljednjih godina stvorio uvjete za njegov urbani, gospodarski, komunalni razvoj te postao grad koji postaje sve poželjnije mjesto za život i rad.

– Iskazana je skrb za sve njegove stanovnike od onih najmanjih do najstarijih, razvija se poduzetništvo, uvedene su mjere za poticanje gospodarstva – kazao je on.

Svečani doček gostiju upriličile su Kristina Benko Markovica i Jadranka Švaco // Foto: Matija Gudlin
Svečani doček gostiju upriličile su Kristina Benko Markovica i Jadranka Švaco // Foto: Matija Gudlin

Zaključio je kako im je želja stvoriti poduzetničko ozračje u gradu te rade na projektima za privlačenje što većeg broja turista.

– Želimo grad u kojem je lijepo i dobro živjeti, a za što trebamo pomoć i svih naših sugrađana – zaključio je Ružman.

Gradonačelnik Željko Lacković iskazao je ponos obnovljenom utvrdom Stari grad, koja je, kako je rekao, dokaz da smo se uvijek borili za život, za opstanak, a to činimo i danas.

– Oduvijek smo bili ti koji su željeli pružiti sve od sebe za više ciljeve i danas nam treba zajedništvo i odlučnost. Živimo puno bogatije nego smo živjeli i trebamo svi zajedno biti sretniji i zadovoljniji – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako smatra da u Đurđevcu i središnja državna vlast i svi koji odlučuju o svim resorima i kretanju Republike Hrvatske, mogu naći dobar primjer.

– U našem gradu svi vijećnici, sva radna tijela, svi volontiraju, svi su na tragu nečeg što treba uroditi promjenom, ali na način da tamo gdje se stvaraju dobra i bogatstva Hravtske, da se ta bogatstva i vrate – rekao je on.

Dodao je kako je potrebno promijeniti model po kojemu se financira lokalna samouprava, jer smo izuzetno bogat kraj te se odavde 40 godina crpe najveća rudna i plinska bogatstva.

U obnovljenoj utvrdi Stari grad vladalo je posebno ozračje  // Foto: Matija Gudlin
U obnovljenoj utvrdi Stari grad vladalo je posebno ozračje // Foto: Matija Gudlin

– Imamo nemjerljive mogućnosti razvoja poljoprivrede i to netko treba čuti, vidjeti. Ako treba, neka dođu i oni u Saboru vidjeti kako se ovdje radi, bez naknade, bez plaće. Ako trebaju motiva i svjetlo, neka ga nađu u Đurđevcu, jer mi radimo u interesu svojih građana – napomenuo je Lacković.

Župan Darko Koren složio se kako je zajedništvo preduvjet za napredak.

– Zato sam se prije sjednice i pomirio s gradonačelnikom – našalio se on.

Istaknuo je da Đurđevac ima veliko značenje za ovaj prostor.

– Čestitam na svim postignućima ljudi koji upravljaju gradom, želim da se ta priča nastavi i da se grad i gospodarski razvija. U županiji će grad imati partnera koji će podržavati sve ideje koje idu u tom pravcu, ako treba podržat ćemo i najnoviji projekt – naše deve, te ćemo jedan dio našeg proračuna iz fonda reprezentacije potrošiti na njihovu prehranu – kazao je župan.

Gradonačelnik je na sjednicu stigao u svom stilu - biciklom // Foto: Matija Gudlin
Gradonačelnik je na sjednicu stigao u svom stilu – biciklom // Foto: Matija Gudlin

Saborski zastupnik Gordan Maras čestitao je Đurđevčanima na obnovljenom zdanju naše povijesti. – Pred nama je svijetla budućnost, trebamo decentralizirati Hrvatsku, treba gledati prema ruralnom, održivom razvoju, čuvati okoliš, a možda ga i obogatiti devama. Treba znati napraviti nešto posebno za grad, jer iako vi imate jako puno prirodnih ljepota i povijesti, treba se znati izboriti za ovako malen gradić, da postane prepoznatljiv na razini Hrvatske i šire, a vi na tome već radite – istaknuo je on.

Svečanoj sjednici nazočili su i savjetnik predsjednice Hrvatske za branitelje Ante Deur, pomoćnik ministra kulture Davor Trupković, general Mladen Markač, predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, dogradonačelnici Koprivnice, Križevaca i Ludbrega te načelnici okolnih općina.

Na vijeću su dodijeljena i priznanja zaslužnim građanima.

Nagrada za životno djelo otišla je u ruke Anđeli Lenhard Antolin, poznatoj đurđevačkoj novinarki. Mile Dedaković Jastreb po prvi je puta primio titulu počasnog građanina te nije krio svoje oduševljenje.

Anđela Lenhard Antolin, dobitnica nagrade za životno djelo // foto: Matija Gudlin
Anđela Lenhard Antolin, dobitnica nagrade za životno djelo // foto: Matija Gudlin

Zlatna plaketa Sveti Juraj dodijeljena je Sportskom savezu osoba s invaliditetom Đurđevac, povodom 50 godina djelovanja. Krunoslavu Jakupčić iz Zagreba dobio je priznanje za izuzetna ostvarenja na području gospodarstva. Priznanje za izuzetan doprinos razvoju sporta u Đurđevcu, otišlo je u ruke Đuri Tomrlinu. Ljekarne Štefanić dobitnik su priznanja Povelja grada Đurđevca. Povelju su dobili i Nikola Cik za promociju zavičajne povijesti te Ivan Domišljanović, za darovanih 100 doza krvi.

U ime svih dobitnika dirljivim govorom se zahvalila Anđela Lenhard Antolin te nepomenula da je u svojim brojnim reportažama i člancima svoj Đurđevac uvijek prezentirala u najboljem svjetlu.

Više o dobitnicima priznanja, možete pročitati ovdje.

čitam...
Loading...