Otvorena Vinska cesta

FOTO Lacković: Ovo su prvi koraci u stvaranju ozbiljne ponude vina, jer želimo da svaki vinar bude dio turističke ponude

Željko Lacković istaknuo je kako je možda najveća vrijednost ovog projekta činjenica da je u njemu sudjelovalo, osim Grada, i 208 vlasnika klijeti koji su zajednički udružili sredstva i popola podijelili troškove asfaltiranja s Gradom.

09:19h
0
Podijeli objavu
Marijan Matočec i Željko Lacković // Foto: djurdjevac.hr

U petak, isti dan kad je otvoren Interpretacijski centar Picokijade, Đurđevac je imao još jedno predstavljanje. Službeno je otvorena novoasfaltirana Vinska cesta u kojoj su zajednički sudjelovali Grad i vinogradari.

Dobrodošlicu svim gostima u Mali Kostanj na goričarsko druženje poželio je domaćin Marijan Matočec, kao i brojni vinogradari pristigli na druženje.

– Zahvaljujući gradonačelniku, Gradu Đurđevcu, ali i međašima koji su ovaj projekt podržali sa sufinanciranjem, sada možemo po asfaltiranom putu lakše doći do svojih vinograda. Možda smo jedini u Hrvatskoj koji su uspjeli ne koristeći fondove, zajedno s Gradom asfaltirali naše brjegove – rekao je Matočec.

Đurđevački gradonačelnik Željko Lacković, također je istaknuo kako je možda najveća vrijednost ovog projekta činjenica da je u njemu sudjelovalo, osim Grada, i 208 vlasnika klijeti koji su  zajednički udružili sredstva i popola podijelili troškove asfaltiranja s Gradom.

Grad i vinari udružili su snage // Foto: djurdjevac.hr

– Ljudi prepoznaju potencijale, svjesni su da lokalne samouprave same ne mogu izdvojiti tolika sredstva. Uređenje vinogradarskih puteva asfaltom je težnja koja postoji dugi niz godina, a mi imamo veliki broj registriranih proizvođača vina i imamo geografski kontrolirano porijeklo vina – Vino z peskov – Lackovićeve su riječi.

Dodao je kako su sve to prvi koraci u stvaranju ozbiljne ponude vina, te da Grad Đurđevac želi da svatko tko proizvodi vino, na svom pragu može ugostiti posjetitelje i biti dio turističke ponude grada i PPS Podravine, čiji je i član.

Vinari đurđevačke Podravine na Đurđevačkoj vinskoj cesti već desetljećima proizvode vrhunska Vina z peskov poznata i izvan granica Lijepe naše, a ovi pitomi brjegovi velika su vrijednost koju sve više prepoznaju brojni gosti koji cijene kvalitetna vina s našeg područja.

Đurđevački vinogradi // Foto: djurdjevac.hr

– Cilj nam je da gotovo 2000 vikend-objekata koji postoje na području grada, koji sam ima 2500 stambenih jedinica, budu potencijal za turistički razvoj našega kraja – rekao je gradonačelnik.

Dosad je asfaltirano oko 8,5 kilometara goričkih puteva, a ukupna vrijednost investicije iznosi 1,8 milijun kuna. Goričke puteve ne koriste samo brojni vinogradari i poljoprivrednici već i rekreativci, biciklisti te zaljubljenici u prirodu.

Nakon službenog dijela druženja, Marijan Matočec gostima je pokazao svoju vinariju uz degustaciju vrhunskih vina, te im objasnio i sam proces stvaranja vina. Njegova vina su već tradicionalno dobitnici brojnih priznanja i nagrada na izložbama vina u Hrvatskoj, ali i šire.

Za svoje je goste pripremio i domjenak, a za atmosferu su se pobrinuli mužikaši, nezaobilazni gosti na goričkim druženjima.

Podijeli objavu