Svjetski dan osoba s autizmom

FOTO Latice žele osvijestiti ljude o bolestima o kojima inače ne razmišljaju

15:01h
0
Autisti Latice KC MK
Svjetski dan osoba s autizmom // Foto: Mario Kos

Članovima je drago kad izađemo u javnost, da nas se vidi, da se vide problemi i da pokažemo da to nisu djeca koja trebaju biti zatvorena. O tome se treba pričati, pokazati da djeluju u zajednici u kojoj žive – kaže Nevenka Fusch, predsjednica udruge.

Članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice, danas su na Zrinskom trgu obilježili  Svjetski dan osoba s autizmom.
S ciljem senzibilizaranja javnosti dijelili su letke i simbolično plave balone.

– Članovima je drago kad izađemo u javnost, da nas se vidi, da se vide problemi i da pokažemo da to nisu djeca koja trebaju biti zatvorena. O tome se treba pričati, pokazati da djeluju u zajednici u kojoj žive te osvijestiti ljude gdje živimo o problemima i bolestima, o stvarima o kojima možda, oni koji imaju zdravu djecu, ne razmišljaju – rekla  je Nevenka Fuchs, predsjednica udruge Latice.

Nevenka Fusch, predsednica udruge Latice // Foto: Mario Kos
Nevenka Fusch, predsednica udruge Latice // Foto: Mario Kos

Udruga kroz više projekata i rehabilitacijskih programa svojim članovima olakšava svakidašnjicu.
U igraonici nazvanoj Dodir za djecu predškolske dobi, kroz rehabilitacijske programe ih pripremaju za redovno školstvo, gdje ih i završi čak 80 posto.
Od lani imaju novi projekt za školsku djecu, jer kad završi škola ostaju kod kuće bez prijatelja, druženja, rehabilitacije.

– Pišemo projekte da zbrinemo tu djecu te ćemo radionice imati tri puta tjedno – objašnjava N. Fusch.

Za građane i današnje slučajne prolaznike kaže da su senzibilizarni prema autizmu, jer se puno radi na edukaciji i većina je ljudi već s tim upoznata.