Dani općine Novigrad Podravski

FOTO Legendarnom Martinu Sagneru uručena nagrada za životno djelo

09:30h
0
Nagrada za životno djelo Martinu Sagneru // Foto: Matija Gudlin

Dani općine Novigrad Podravski traju do nedjelje, a pripremljene su mnoge kulturne, zabavne, gastronomske i glazbene aktivnosti.

Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Novigrad Podravski održala se u Vatrogasnom domu te je okupila brojne načelnike općina, gradonačelnike i uglednike koji su došli sudjelovati u proslavi dana općine Novigrad Podravski.

Na početku sjednice KUD Ivan Vitez Trnski izveo je nekoliko tradicionalnih napjeva, nakon kojih je uslijedio formalniji dio svečane sjednice.

Načelnik općine Mladen Mađer predstavio je nazočnima projekte i radove kojima se Novigrad Podravski bavio u protekloj godini, ali i probleme s kojima se suočavao.
– Ovo mi je četvrti mandat u obnašanju dužnosti načelnika i najteži što se tiče financija i proračuna. Ova se godina uglavnom provodila u izradi projektne dokumentacije. Očekujemo europske fondove koji su već trebali biti, ali pitanje je hoće li biti i ove godine – počeo je Mađer.

Nabrojio je i na kojim se konkretnim projektima radilo.
– Izvadili smo projektnu dokumentaciju za izradu reciklažnog dvorišta, završili smo Park pod lipama, čije otvorenje imamo sutra, završili smo elektrifikaciju u našem vinogorju u vrijednosti od 400 tisuća kuna, dobili smo dozvolu za energetsku obnovu dječjeg vrtića, sudjelujemo u izradi dokumentacije za priključenje kanalizacijske mreže na pročistač. Isto tako, promijenili smo prostorni plan koji je donesen 2008. godine, što donosi sa sobom neke financijske izdatke, ali i određene prihode. Imamo i dokumentaciju za izradu ceste Novigrad – Borovljani i za pješačko-biciklističke staze te dozvolu za sanaciju Doma kulture. Vrijednost ovih projekata je oko 12 milijuna kuna, ali jasno je da Općina sama ne može to podnijeti jer imamo manjak prihoda u odnosu na prošlu godinu za 530 tisuća kuna – rekao je Mađer.

Građevinski projekti i dozvole nisu jedino čime se Općina bavi.
– Imamo i niz drugih aktivnosti kao što su sport, vatrogasci, sufinanciranje polaznika dječjeg vrtića, kreditiranje studenata, božićnice i uskrsnice za starije, a i to sve ovisi o daljnjem punjenju proračuna – napomenuo je.

Na kraju govora uputio je i apel budućoj hrvatskoj Vladi da ne ukida male općine jer one opravdavaju svoje postojanje, a njihovim nestankom ukinule bi se i mnoge kulturne udruge, tradicije i kulturna dobra.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak nadovezao se u sličnom tonu.
Hrvatsko selo nekome smeta. Uoči izbora prije godinu dana jedna se politička opcija klela u ukidanje općina, da su one teret ovog društva, da su to uhljebi koji ništa ne rade. Svi mi znamo da ako netko u ovoj državi od političara radi, to su načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici. Radimo ko crnci, a nemamo ni ovlasti, ni novaca, niti se ima sluha za nas. Mi smo stalno među ljudima, vrijeme je da se decentraliziraju sredstva i daju ovlasti načelnicima i gradonačelnicima da pokažemo kako se radi za ljude i narod – rekao je Beljak.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota također se obratio prisutnima govorom u kojem je naglasio važnost malih općina, a napomenuo je da sve općine u županiji opravdavaju svoje postojanje. Također je pozvao buduću Vladu da decentralizira sredstva i vrati ih općinama na raspolaganje.

Na sjednici su se dodijelile i zahvalnice i priznanja. Dobili su ih NK Drava povodom 90 godina postojanja, KUD Delovi za promicanje kulture, Petar Mihoković za stočarstvo i mljekarstvo, a vrhunac večeri bila je dodjela nagrade za životno djelo Martinu Sagneru, poznatom glumcu koji je utjelovio nezaboravnog Dudeka u seriji Gruntovčani.

Prilikom primanja nagrade održao je dirljiv govor u kojemu je opisao svoje odrastanje u Novigadu Podravskom. Završio je riječima koje su izmamile gromoglasan pljesak svih u dvorani.
– Oču biti to kaj jesam i to bum ostal. I ostal sem. I od ve i do ve. I daj Bože još što duže. Nebum se predaval – obećao je legendarni Sagner.

Dani općine Novigrad Podravski traju do nedjelje, a pripremljene su mnoge kulturne, zabavne, gastronomske i glazbene aktivnosti koje će zasigurno privući mnoge mještane i njihove goste.