panika

FOTO Leglo zmija tjera strah u kosti, pješaci i biciklisti riskiraju život

18:00h
0
Okruglo oko dokaz je da se radi o bezopasnoj zmiji // Foto: Matija Gudlin

Mladi i stari Koprivničanci boje se prolaziti kroz pothodnik pa to rade preko željezničke pruge. Time se dovode u daleko veću opasnost.

Već nekoliko godina zaredom, početkom proljeća, pješaci i biciklisti koji prolaze kroz pothodnik u Cvjetnoj ulici imaju problem s njegovim neobičnim stanarima.

U našu redakciju javili su se čitatelji s upitom kako riješiti taj problem, jer im djeca tuda idu u školu i svakodnevno strahuju od zmija.

Naime, radi se o zmijama ribaricama koje su u potpunosti bezopasne i zapravo ne predstavljaju nikakvu prijetnju. Mogu narasti i do 130 centimetara, a prepoznatljive su po tamnim pjegama pravilno raspoređenima po tijelu. Budući da se gotovo u potpunosti hrane ribama i vodozemcima,  najčešće ih se može sresti pokraj vodenih površina, a u ovom slučaju potok je udaljen manje od 500 metara.

Jako rijetko grizu, a kad ih se primi u ruke prave se mrtve i ne predstavljaju nikakvu opasnost za čovjeka. Često ih se zamjenjuje s otrovnim zmijama jer tijekom ugriza prazne sadržaj kloakalnih žlijezda, no radi se o bezopasnoj tekućini bez mirisa koja se lako pere.

Leglo zmija kod pothodnika // Foto: Matija Gudlin
Leglo zmija kod pothodnika // Foto: Matija Gudlin

Stupili smo u kontakt s veterinarskom stanicom no oni su prebacili odgovornost na varaždinsko društvo za egzotične životinje koje zapravo više ne postoji tako da nismo došli do odgovora na pitanje kome se građani mogu obratiti u ovakvom slučaju.

– Ovo su tipične zmije za naše krajeve. Trenutačno je vrijeme parenja i više mužjaka se prepliće sa ženkom pa zbog toga izgleda kao da ih je više. Dosad ovdje nije zabilježen slučaj da je ova vrsta zmije nekoga ugrizla, ali ljudi ipak imaju neutemeljen strah i često misle da se radi o otrovnicama. U našem kraju otrovne zmije nisu zabilježene nigdje osim na Kalniku – rekao je poznati koprivnički biolog Goran Šafarek.

Dodao je da se mogu uz pomoć štapa podignuti i skloniti s puta, a budući da ne postoji konkretna služba koja bi se pobrinula za njih, jedino ih komunalni redari mogu na isti način skloniti s prolaza.

– Pukotine pothodnika savršeno su stanište za njih zbog hlada i vlage. Njihove okrugle oči dokaz su da se radi o bezopasnim zmijama, otrovnice imaju oblik oka sličan mački – objašnjava Šafarek.

Većina građana koji se koriste ovim pothodnikom upoznati su s ovim problemom, no ipak velik broj prolaznika koje smo zatekli ih začudo nije vidio.

– Prolazim ovdje svaki dan, ali još ih nisam primijetio – izjavio je Antonio, učenik iz Reke.

Prolaznici koji su se susreli s njima često radije prelaze preko pruge i izbjegavaju pothodnik.

– Koristim pothodnik minimalno dva puta tjedno dok idem u gorice, čula sam da ih ima, ali pokušavam zaboraviti na njih jer su vjerojatno bezopasne – rekla je Mirjana iz Koprivnice.

čitam...