rođendan

FOTO Legrad svečanom sjednicom započeo slavlje općinskih dana, Sabolić: Želja je stvoriti pametnu općinu uvođenjem modernih tehnologija i inovativnih rješenja

Naravno, svi ti projekti ne bi bili realizirani da nema proaktivnih ljudi, napomenuo je načelnik, prije svega djelatnice općine, njegove zamjenice, aktivni vijećnici, članici udruga, radnika koji brinu o okolišu i svih mještana dobre volje koji se uključuju kritikama i radom, a zahvalio je i onima koji se uključuju samo kritikama.

09:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Općina Legrad slavi svoj rođendan. Slavlje je počelo jučer u 19 sati svečanom sjednicom nakon koje je su slijedila predavanja Legrad International Foruma pod imenom Europe is solidarity, financirana u potpunosti iz EU fondova u vrijednosti 25 tisuća eura. Tim povodom u Legrad su stigli gosti iz 22 općine iz 10 europskih zemalja (Italije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke, Rumunjske, Srbije, Poljske i Hrvatske)

Kako to obično biva, sve goste ugodno je dočekao načelnik Ivan Sabolić u društvu svojih pročelnika. Stigli su mnogi renomirani gosti kao što su saborski zastupnik Damir Felak, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća grada Križevaca Marko Katanović, načelnik Drnja Petar Dombaj, načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović, ravnateljica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednicu Županijske skupština Verica Rupčić, akademik i počasni građanin Legrada Dragutin Feletar, predstavnici PU Koprivničko-križevačke i mnogi drugi.

Načelnik Ivan Sabolić svima je poželio dobrodošlicu na svečanu sjednicu i na otvorenje projekta Legrad International Forum financiranog od strane programa Europa za građane. Izrazio je sreću što vidi poznata lica.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Valja istaknuti kako u provedbi imamo 11 projekata financiranih europskim novcem, a tri smo uspješno završili, dok za još četiri čekamo evaluaciju. Preko jednog projekta postavili smo pristaništa na Dravi, a preko ostalih napraviti će se reciklažno dvorište, cesta Mali Pažut, strategija razvoja poljoprivrede, nabaviti dodatne kante za razdvajanje otpada, provesti edukacije o razdvajanju otpada itd. Sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva demografije izgrađeno je novo igralište u dječjem vrtiću s pametnom klupom, sredstvima općine završeno je vatrogasno spremište u Selnici Podravskoj, obnovljeno krovište na vatrogasnom domu u Legradu, a na vatrogasnom domu u Kutnjaku promijenjen je sustav grijanja – rekao je načelnik.

Dodao je kako su uredili i 300 metara obale na Šoderici, dok su u kampu obrezana stabla koja su prijetila ljudima i imovini. Tijekom govora cijelo vrijeme na velikom ekranu trajala je velika prezentacija na kojoj su se vidjeli projekti.

– Osim infrastrukture aktivni smo i u izradi papirologije. U izradi je već spomenuta Strategija razvoja poljoprivrede, pri kraju smo s 2. Izmjenama i dopunama prostornog plana, izprojektirane su biciklističke i poučne staze za Halaš Čardu. Napravljeni su troškovnici za energetsku obnovu stare škole, za uspornike na Šoderici, te proširenje groblja u Selnici i mrtvačnice u Malom Otoku. Ponosni smo na naše socijalne i poticajne programe koji su sve bolje prihvaćeni i iskorišteni. Među njima treba spomenuti Program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koji su nakon nas počele provoditi i druge općine i gradovi. Posebno potičemo razvoj poljoprivrede i smještajnih kapaciteta. Godinama stipendiramo studente, od ove godine i učenike srednjih škola, a prošle godine isplatili smo prve božićnice za umirovljenike. Treba istaknuti da su smanjene cijene vrtića za 33 posto kako smo i najavili, a sufinanciramo i boravak djece u jaslicama – kazao je Sabolić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Općina Legrad brine i za svoje radnike, u dogovoru s trgovinama uveli su neradnu nedjelju, zajedno s Općinom Drnje. Zbog ludovanja cijena i nedostataka izvođača osnovali su svoju komunalnu tvrtku, uložili u strojeve preko milijun kuna, i od ove godine sami održavaju zelene površine i imaju zimsku službu.

– U budućnosti ćemo uvesti i dodatne usluge. Također, zajedno sa susjednim općinama i Gradom Koprivnicom ujedinili smo se u skupljanju otpada kupivši udio u Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac Koprivnica. Za godinu dana siguran sam da ćemo se moći pohvaliti s nekoliko realiziranih većih projekata: obnovljenom županijskom cestom Selnica – Kutnjak u dužini kilometar i pol, koju obnavljamo u suradnji s Županijskom upravom za ceste, obnovljenom obalom na Halaš Čardi, koju obnavljamo u suradnji s Hrvatskim vodama, uljepšanim grobljima u Selnici i Malom Otoku, novom ogradom u Sportskom parku Fizeš i još puno manjih ali potrebnih projekata – nastavio je.

Želja nam je stvoriti pametnu općinu uvođenjem modernih tehnologija i inovativnih rješenja poput e-arhive, e-sjednica, besplatnih Wifi točaka, pametnih klupa, e-punionica, električnih bicikala i hibridnih vozila – otvorio je dušu načelnik.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Naravno, svi ti projekti ne bi bili realizirani da nema proaktivnih ljudi, napomenuo je načelnik, prije svega djelatnice općine, njegove zamjenice, aktivni vijećnici, članici udruga, radnika koji brinu o okolišu i svih mještana dobre volje koji se uključuju kritikama i radom, a zahvalio je i onima koji se uključuju samo kritikama.

– Posebnu zahvalu želim izraziti našim partnerskim općinama i gradovima, našoj županiji i razvojnoj agenciji, turističkim zajednicama i partnerskim asocijacijama koje su nam uvijek bile na raspolaganju kad nam je trebalo. Naravno, preporučujemo se i za ubuduće bilo da Vama treba naša pomoć ili nama vaša – završio je govor Ivan Sabolić i pozvao sve da se što bolje provedu u ova tri dana.

Saborski zastupnik Damir Felak poželio je Legradu da bude što kvalitetniji i da mladi ljudi ne odlaze, da si općina ostvari sve što si zacrta, što i on sam očekuje, sve u cilju što kvalitetnijeg života. Slične riječi uputila je Verica Rupčić koja je prenijela čestitke od županijske delegacije.

Dodijeljena su priznanja, Zlatnu plaketu Grb Općine Legrad za kulturu dobila je Zdravka Švorc iz Selnice Podravske, Zlatnu plaketu Grb Općine Legrad za gospodarstvo dobio je Julio Kuruc, a Zahvalnica Općine Legrad otišla je u ruke Nade Tručić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Cijela subota bit će bogata događanjima u Legradu. Prijepodne će se održati doručak i svečani mimohod, dok će od 7 do 12 trajati ribičko natjecanje Leskov prut. Od 10 do 12 bit će drugi dio predavanja, dok će od 12 do 17 sati biti održana kulinarska natjecanja, natjecanje u crtanju grafita, kulturno-umjetnički program te izložba rukotvorina i poljoprivrednih proizvoda koje će biti u dvorištu stare škole.

Od 17 do 19 sati na Trgu Svetog Trojstva bit će održan Ples na svili, dok od 20 sati kreće zabava pod šatorom. Na binu u 21 sat stupaju Gazde (Sportski centar Fizeš), dok će u 23 sata nebo obasjati veliki vatromet. Tu slavlju i zabavi nije kraj, već će u nedjelju nakon doručka biti razgovora o novim projektima, dok je u 11 sati sveta misa i proštenje. U 12 sati bit će ručak i ispraćaj gostiju, a u 14 sati održat će se vatrogasno natjecanje za djecu u Selnici Podravskoj.

Loading...