prosvjed liječnika primarne medicine

FOTO Liječnici u bijelom štrajku, u koprivničkom Domu zdravlja radi tek jedna ordinacija, a pacijenti čekaju dulje nego inače: Ne smeta nam, neka traže svoja prava

12:53h
0
IMG
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Kao što je bilo i poznato, dio liječnika iz Doma zdravlja u Koprivnici podržao je prosvjed liječnika primarne medicine, odlaskom u Zagreb, dok su neki ipak ostali na svojim radnim mjestima, ali su radili sa smanjenim intenzitetom.

Bio je najavljen za danas, u vremenu od 12 do 14 sati pa smo provjerili kakvo je stanje u Domu zdravlja u Koprivnici. U jurarnjoj, redovnoj smjeni radila je samo dr. Vedrana Erceg-Vrabec. Spomenimo i to da popodnevna smjena radi tek od 13.30 sati.

Pet liječnika je na godišnjem odmoru pa su ostali liječnici radili samo u popodnevnoj smjeni. Samo ispred ordinacije spomenute liječnice bilo je pacijenata, desetak. Kako su nam rekli, primijetili su da dulje čekaju nego inače.

Foto: Sanjin Bojić

– Čula sam da primaju hitne pacijente, mislim da nisam među njima, ali sam došla probati. Naki idu brzo, neki ne, nisam uspjela ‘pohvatati’ kakav je to štrajk – rekla nam je jedna od pacijentica, koja je željela drugi termin. Tako ambulanta i inače radi.

Pacijentice koje su čekale u ginekološkoj ambulanti, rekle su nam na osjete da se dulje čeka, ali da nitko nije poslan kući ili odbijen za pregled.

– Čekam kojih dva sata, ali moram reći da inače čekamo i dulje ovjde na pregled pa me ovo ne iznenađuje. Možda čekam pola sata dulje, nego bi inače – kazala nam je jedna od starijih pacijentica koja je čekala u ginekološkoj ambulanti.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite ne slažu se s novim prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Foto: Sanjin Bojić

– Želimo da nam se dozvoli privatizacija. Nije u redu da 25 posto doktora mora biti pod Domom zdravlja. Radimo isti posao kao i kolega vrata do, ali smo puno manje plaćeni, nemamo mogućnost kupovati opremu. HZZO plaća isto kao i privatniku, ali privatnik dobije novac na račun i može s njim raspolagati, ulagati u opremu, edukaciju… Isto tako, neću vremenski ograničavati pregled, već ću se svakom pacijentu posvetiti koliko je zaista i potrebno – kazala nam je liječnica iz koprivničkog Doma zdravlja koja je ipak željela ostati anonimna.

Marija Krajina, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije odgovorila nam je da je situacija pod kontrolom te kako nema informaciju koliko je liječnika svoje slobodno vrijeme iskoristilo za odlazak na prosvjed u Zagreb.

Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW