Makeover grada

FOTO Lijeva koalicija predstavila ambiciozan program kojim žele u osam područja rekonstruirati Koprivnicu

09:24h
0
Foto: Sanjin Bojić

Koalicija SDP – HNS – HSS – HSU – HL predstavila je izborni program za Koprivnicu, prema kojemu u razdoblju do 2021. godine pripremaju svojevrsni makeover grada u osam glavnih područja.

Mišel Jakšić sa svojim timom, koji čine Ksenija Ostriž, Petra Rožmarić, Nataša Tetec, Sandra Sinjeri, Tomislav Golubić i Hrvoje Petrić, u opširnom dokumentu saželi su projekte i planove za navedena područja, a to su područja Gradske uprave, gradskih poduzeća i ustanova, zatim gospodarstva, komunalne infrastrukture s ekologijom, područje socijalne politike, obitelji i zdravstva, područje obrazovanja i mladih, kulture i znanosti, područje turizma, sporta i rekreacije, te udruga i europskih fondova.

– Vjerujem da je ovo program koji okreće novu stranicu u povijesti Koprivnice, uvjeren sam da otvaramo novi razvojni ciklus kojim ćemo spremno dočekati promjene koje su se dogodile i događaju se u svijetu. Koprivnica će pokazati fleksibilnosti, angažman, znanje i inovativnost da se nametne kao neupitni lider Podravine, Koprivničko-križevačke županije i cijele sjeverozapadne Hrvatske – rekao je v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić.

U programu za područje Gradske uprave, gradskog poduzeća i ustanove, ističe se, između ostaloga, se razvoj sustava javnog prijevoza, odnosno sustava BicKo i BusKo, s još više bicikala i sustav autobusnih stanica koji će obuhvatiti sva prigradska naselja, mreža postaja za kontrolu kvalitete zraka po cijelom gradu i besplatan internet za cijeli grad.

Foto: Sanjin Bojić

U gospodarstvu tu su planovi za subvencije poduzetnicima i obrtnicima, Centar za tradicijske obrte, osnivanje klastera OPG-ova, uspostavljanje InnoTecha kao centra za inovacije u hrani, novi Poduzetnički inkubator kreativnih industrija, poticanje izgradnje proizvodnih postrojenja, socijalnog poduzetništva, održavanje godišnjeg sajma obrtništva.

Komunalna infrastruktura i ekologija najopširnije je poglavlje programa. U njoj je razvoj tržnice, botanička zbirka kod parka, novi park na bedemima, uređenje i obnova Zrinskog trga, Trga bana Jelačića i Florijanskog trga, obnova Doma mladih s novim programima, Muzejski kvart, odvojeno prikupljanje otpada i sortirnica i reciklažno dvorište, bioplinsko postrojenje, azil za pse i groblje za kućne ljubimce, sajam motornih vozila, izgradnja obilaznica, Podravske brze ceste, ceste i prijelazi diljem grada uz asfaltiranje i rekonstrukcija autobusnog i željezničkog kolodvora.

U socijalnoj politici, obitelji i zdravstvu programi su pomoći za troškove stanovanja, za troškove pomoći u kući, pomoći za opremu novorođenčeta, božićnice, sufinanciranje prijevoza, prehrane u pučkoj kuhinji, dugoročna pronatalitetna politika, poticanje zapošljavanja, podrška razvitku bolnice u regionalnu.

Foto: Sanjin Bojić

Program sadrži i planove za subvencioniranje vrtića, izgradnju OŠ Podolice, dvoranu za OŠ Đuro Ester, izgradnju Obrtničke škole, stipendije i subvencije, preduvjete za još jednu osnovnu školu, dvije nove srednje škole, projekt Robotek te izgradnju studentskog doma i restorana.

Ne zanemaruje se ni kultura i znanost, gdje se ističe tzv. Koprivnički Lisinski multimedijalna dvorana, pripreme za novu knjižnicu, arhiv i konzervatorski odjel.

I dalje će se razvijati Renesansni festival, Ljeto na Zrinskom, Koprivnička bajka, Podravski motivi, novi programi, turizam u prigradskim naseljima, nogometni kampus, poticanje amaterskog sporta te izgradnja vanjskih bazena.

– Ovo je razvojan i realan program za Koprivnicu. Naravno, ta realnost ima i jednu dozu optimističnosti jer ne bi bilo dobro da samo tapkamo u mjestu. Sigurna sam da će ova koalicija i ovaj tim taj s iskusnim i obrazovanim ljudima taj plan i realizirati – komentirala je program kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Melita Samoborec.

čitam...