Čudo svih čuda u gradu čuda

FOTO Ludbreg puca od ponosa za svoju Saru Kolak, mama: “Rekla mi je da ide uživati i gristi. I bome je zagrizla!”

12:37h
0
Aleksandra Kolak, Sara Kolak, Ludbreg, olimpijske igre, zlatna medalja // Foto: Matija Gudlin
Aleksandra Kolak // Foto: Matija Gudlin

Mama, mama… To su bile njene riječi. Ništa nije iz nje izlazilo, samo vibra, samo emocije, kaže Aleksandra Kolak.

Sara Kolak sinoć je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru bacila svoje koplje dalje nego što je to ikad prije napravila. I dalje nego što je ijedna od njenih suparnica u finalu to uspjela. Cijeli svijet danas zna za 21-godišnju Ludbrežanku i njen hitac od 66.18 metara kojim je u četvrtoj seriji osigurala zlatnu medalju, a ne treba ni spominjati da je time popravila svoj i državni rekord za gotovo dva metra. Sa Sarom smo već razgovarali prije njenog odlaska na Olimpijadu.

Sarina majka Aleksandra Kolak i sama je mnoge godine provela u svijetu sporta, bila je rukometna vratarka. Iako su joj sportska uzbuđenja vrlo poznata, ovo je i za nju iskustvo potpuno neusporedivo s bilo čime.

– Čas pucaš, čas nisi svjestan ničega, emocije te potpuno preplave. Spavala sam tek malo prije jutra. Društvo se okupilo u jednom kafiću i gledali smo nastup, nije nas bilo puno, ali smo bili žestoki. Bilo je nevjerojatno, nemam riječi – pokušala je sažeti dojmove Aleksandra.

Aleksandra Kolak, Sara Kolak, Ludbreg, olimpijske igre, zlatna medalja // Foto: Matija Gudlin
Aleksandra Kolak kraj Sarine crte // Foto: Matija Gudlin

Sara ju je nazvala prvom prilikom, no riječi je teško nalazila.
Mama, mama… To su bile njene riječi. Ništa nije iz nje izlazilo, samo vibra, samo emocije. Meni je bilo dovoljno da čujem njeno “mama”, i to je bilo previše emotivno.

Zlatnu medalju nitko nije očekivao pa ni sama Sara.
– Njena želja bila je ući među prvih osam. Norma za Rio već je ispunila sva očekivanja s obzirom na to da je dio 2014. i cijelu 2015. godinu pauzirala zbog ozljede. Na svim natjecanjima ove godine sve je više rasla, no nije imala baš nikakva očekivanja od Olimpijskih igara. Prije samog odlaska u Rio rekla mi je “Mama, ja još nisam gotova. Nisam još završila sezonu”. San joj se ostvario već ulaskom u prvih osam, a ovo… Zlato nas je sve lijepo zaljuljalo – rekla je ponosna majka.

Put nove olimpijske pobjednice nije uvijek bio lak, čak nije ni voljela bacanje koplja kada je sa 14 godina počela u toj disciplini.
– Nismo znali koliko će ju to zanimati, koliko će biti dobra u tome. Svaki dan sam ju vozila u Varaždin na treninge, čekala je pa vozila natrag. Kada je otišla u Rijeku također je bilo teško, nije lako pustiti tinejdžerku tako daleko. Bilo je puno odricanja, puno truda i s naše i s njene strane, ali ništa nije teško kada dijete to voli.
Koplje baca od 2008. godine. U atletiku ju je privuklo bacanje loptice, no nakon nekog vremena nije se mogla više time baviti jer je to dobno ograničena disciplina. Nakon toga su joj jednostavno stavili u ruke koplje i rekli joj da proba, neka vidi kako to funkcionira. Bilo je teško, nije ga voljela, ali nije niti dugo trajalo da ga ipak zavoli – prisjetila se Aleksandra.

Prije finala Sara je razgovarala s majkom i bila je potpuno neopterećena i opuštena.
– Čule smo se prije natjecanja i rekla mi je “Mama, idem uživati, idem gristi”. To je bio zadnji naš razgovor prije finala. I bome je i zagrizla – uz osmijeh je dodala Aleksandra.

Zlatna Sara Kolak // foto: screenshot HRT
Zlatna Sara Kolak // foto: screenshot HRT

Sara se iz Ria vraća u ponedjeljak u večernjim satima, a osim organiziranog dočeka u zračnoj luci u Zagrebu, obitelj planira i privatnu proslavu. No, nema puno vremena za slavlje jer Saru čekaju nove obveze, treninzi i nova natjecanja.

Doček će organizirati i grad Ludbreg, gdje  e Saru dočekati u ponedjeljak. Zabavni program na Trgu Svetog Trojstva počinje u 21 sat, a Sarin dolazak očekuje se oko ponoći.

Gradonačelnik Dubravko Bilić izrazio je koliko su svi ponosni na uspjeh mlade sportašice.
– Grad prati Saru od početka, od gimnazije pa do treninga u Varaždinu i odlaska u atletski klub “Kvarner” iz Rijeke. Ona je naš stipendist i pomažemo joj koliko god možemo. Budući da u Ludbregu ne postoji atletski klub, mi pomažemo izravno kroz stipendije, vitamine, opremu ili na neki drugi način. Bez obzira na to gdje bude bacala i za koji klub se natjecala, ona će uvijek biti iz Ludbrega, uvijek naša, pravo čudo iz Ludbrega. Beskrajno smo ponosni na sve što je napravila i što je i dalje ostala normalna i jednostavna Ludbrežanka. Sve što je ostvarila rezultat je njenog rada, njenog odricanja i beskrajne podrške njenih roditelja – rekao je gradonačelnik.

Otkrio nam je da će grad organizirati doček za Saru, pripremiti neka iznenađenja za nju, a i produžit će već poznatu crtu u središtu Ludbrega koja se proteže u duljini njenog rekorda.

Aleksandra Kolak, Sara Kolak, Ludbreg, olimpijske igre, zlatna medalja // Foto: Matija Gudlin
Anica i Aleksandra // Foto: Matija Gudlin

Ludbrežani pucaju od ponosa

Ludbreg se danas probudio pun pozitivnog olimpijskog duha i na ulicama je praktički nemoguće naći nekoga tko ne zna za Sarin uspjeh.
– Znala sam da bude zlato jer je ona iz Selnika, a Selničari kada se prime nečega onda i dođu do cilja. Poznajem Saru odmalena, ona je duhovno čvrsta, uporna je i što si zamisli, ostvaruje. Ponizna je, jednostavna i nikad od nje nećeš čuti neke velike riječi. Sve je napravila zahvaljujući takvoj naravi. Oduševljena sam i presretna zbog nje i njenih roditelja – rekla nam je Ludbrežanka Anica Majdak.

– Nema samo Zagreb sportaše, Ludbrežani imaju puno bolje. Oni imaju samo Sandru, mi ih imamo više. Presretni smo, presretni – dodala je Aničina prijateljica Katica.

Vijest o Sarinom uspjehu nemoguće je izbjeći i onima koji nisu gledali njen nastup.
– Svaka joj čast, super, jako smo ponosni na nju. Nisam gledala nastup, ali fantastičan uspjeh – rekla nam je mlada Antonija Jandrok.

– Gledale smo ju po noći, to je… Svaka čast, stvarno. Jako smo svi ponosni, drago nam je da je netko naš – kratko je komentirala gospođa Marija.

Neven Jerbić // Foto: Matija Gudlin
Neven Jerbić // Foto: Matija Gudlin

Jedan od onih koji je imao priliku pratiti Sarin nastup u društvu Aleksandre Kolak je novinar Neven Jerbić.
– Pratio sam ju 10 godina, novinar sam koji je sve njene uspjehe s proživljavao s njom. Vidjeli smo da je među osam najboljih, bacala je onako kako zna, opušteno, i evo ga. Nevjerojatno, tko bi to očekivao. Čudo svih čuda u gradu čuda – rekao je uz smijeh.

U Riu se dogodio trenutak koji će nedvojbeno promijeniti život Sare Kolak, njene obitelji, ali i udahnuti novi život hrvatskom i ludbreškom sportu. No, ono što će najprije trebati napraviti  puno je jednostavniji zahvat – uzeti kanticu bijele boje i produžiti Sarinu crtu do šampionskih 66.18 metara.

čitam...