zelena oaza

FOTO Ludbreški Otok mladosti postat će atraktivno odredište uz adrenalinski, japanski te meditacijski park, čamce, kajake i pedaline

Ludbreg će uskoro dobiti i japanski park koji će biti posvećen Zdenku Oreču koji je promovirao haiku i na taj način grad učinio nadaleko prepoznatljivim.

15:15h
0
otok scaled
Foto: Grad Ludbreg

Grad Ludbreg je od prošle godine ponovo upisan kao vlasnik Otoka mladosti.

Otok mladosti popularno je mjesto za sve rekreativce, šetače, trkače, bicikliste, ribiče, a nalazi se u samom srcu grada. Kako bi ova zelena oaza bila atraktivna i potencijalnim turistima, kontinuirano se provode razne aktivnosti.

– Do sad smo uložili dosta novaca i Otok smo pretvorili u pluća grada. Svaki dan, cijeli dan je netko na Otoku, ne samo ribolovci već i građani koji šeću, uživaju u prirodi, gledaju što se događa – kaže gradonačelnik Bilić.

Tako je započelo uređenje šetnice od brane do mosta u Kučanu.

– Tamo smo zasadili jablane s obje strane, a ista stvar će se odraditi i s druge strane Bednje, dakle od brane natrag. Čekamo da Hrvatske vode urede još jedan neuređen dio između stare i nove splavi kako bi se mogao napraviti krug Bednjom koji bi se povezao s ribičkim domom. U Kučanu smo postavili klupe s obje strane Bednje koje pozivaju i mještane Kučana da se posvete uređivanju tog dijela rijeke. Bednja će postati, usudio bih se reći, mala ludbreška rivijera, posebice ovaj dio kroz Kučan koji je prekrasan – kaže D. Bilić.

Uskoro bi se, tako, na rijeci Bednji moglo naći čamaca, kajaka, pedalina, odnosno jednog posve novog turističkog proizvoda.

Foto: Grad Ludbreg

– Na samom ulasku na Otok postavili smo nove klupe. Odlučili smo se za betonsku galanteriju s obzirom da uvijek ima onih koji, nažalost, vole uništavati. Ove su ipak malo teže, imaju oko 400 kilograma, pa ih neće biti tako lako izmaknuti. Jedan od tih setova ima šahovsku ploču i čovječe ne ljuti se, pa isto tako pozivam građane da sjednu i odigraju partiju, dvije – kaže.

Pri kraju je i uređenje malog adrenalinskog parka za djecu starijeg uzrasta.

– Tu će biti i zip line po kojoj će se moći spuštati kojih 20-ak metara, penjalice zgodno uokvirene u taj mali parkovski prostor. Na Otoku je na sredini jezera i mala fontana koja nas, u konačnici, uvodi u gradove koji imaju ovakav oblik brige o vodi i ribama. Fontana, ne samo da je zabavna za nas šetače, već i za ribe, jer radi tzv. aeraciju, odnosno vodu puni zrakom tako da u onim toplijim mjesecima mogu lakše preživljavati. Na ovaj način smo spojili korisnu stvar s još jednim prepoznatljivim simbolom Ludbrega – rekao je.

Skica budućeg izgleda japanskog parka

Ludbreg će uskoro dobiti i japanski park koji će biti posvećen Zdenku Oreču koji je promovirao haiku i na taj način grad učinio nadaleko prepoznatljivim. U stvaranju japanskog vrta surađuje se s Ludbrežaninom Dragutinom Gerićem, najpoznatijem hrvatskim origami stručnjakom.

– Na ulazu na Otok će uskoro osvanuti obilježja naše povezanosti s Japanom. Uređuje se meditacijski park, uskoro će procvjetati i japanske trešnje na kanalu. On je blago koje je dugo bilo zanemareno, jer je nemarom postalo tuđe vlasništvo. Uspjeli smo i taj problem riješiti i danas je Otok mladosti središte našeg grada koje okuplja sve više mladih, starijih, svih onih koji imaju neke emotivne veze s tim prostorom, ali i obične šetače koji uživaju u prirodi – zaključuje gradonačelnik Bilić.

Foto: Grad Ludbreg