radionica

FOTO Mali Đurđevčani postali umjetnici na jedan dan, pravili mozaik od raznih materijala

Prvi zadatak su uspješno riješili pa je mogao započeti kreativni dio druženja – izrada vlastitog mozaika

09:11h
0
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Na jučerašnjoj radionici koja se održala u Muzeju Grada Đurđevca mali umjetnici upoznali su se s tehnikom izrade mozaika. Na početku su im muzejske djelatnice objasnile što je mozaik i pokazale im primjere iz povijesti umjetnosti. Oduševili su ih antički podni i raskošni bizantski mozaici, a lako su prepoznali i mozaik koji se nalazi u crkvi sv. Jurja u Đurđevcu.

Nakon što su dobro utvrdili što su i kako izgledaju mozaici, dobili su zadatak da pronađu jedan primjer mozaika na izložbi Iz riznice Zavičajne zbirke likovnih djela Muzeja Grada Đurđevca postavljenoj u potkrovlju utvrde Stari grad. Zadatak su uspješno riješili pa je mogao započeti kreativni dio druženja – izrada vlastitog mozaika. Trebalo je najprije smisliti motiv i skicirati ga na podlozi, pa odabrati i posložiti različite komadiće te ih na kraju zalijepiti na podlogu.

Mali kreativci dokazali su da se i od materijala poput kukuruza, graha, kamenčića, obojene tjestenine, i komadića drva mogu napraviti prava umjetnička djela. U istom tonu nastavlja se idući tjedan na radionici u muzeju kada će se zabavljati oslikavajući kamenčiće.