Zanimljiv dan u školi

FOTO Mališani dobili jedinstvenu priliku sjesti za volan, a sve da bi sami bili bolji pješaci

15:30h
0
Zanimljivo iskustvo vožnje za male školarce // Foto: Matija Gudlin

Bitno je napomenuti da se djeca moraju vezati u vozilima i nositi kacige na biciklima, a to će naučiti tako da ih stavimo u poziciju vozača automobila, rekla je Maja Vrbek.

U osnovnoj školi Andrije Palmovića u Rasinji, te ispred nje održana je zanimljiva i edukativna preventivna akcija Program prometne kulture za najmlađe, u organizaciji programa Jumicar nastalog prije 20 godina u Finskoj, a koji se već godinama uspješno provodi u većini europskih zemalja te četvrtu godinu u Hrvatskoj.

Koja je uloga svih vatrogasnih vozila kao i onih prve pomoći te minijaturnih automobila, parkiranih oko škole ispričali su nam voditelj programa Jumicar Alan Alagić iz Zagreba i  Maja Vrbek iz Ureda načelnika PU Koprivničko-križevačke, za poslove prevencije.

Mališani su uživali u pokaznoj vježbi vatrogasaca // Foto: Matija Gudlin
Mališani su uživali u pokaznoj vježbi vatrogasaca // Foto: Matija Gudlin

– Ova preventivna akcija održava se sa svrhom preventivnog odgoja djece o sigurnosti u prometu. Provodimo ju diljem Hrvatske po osnovnim i područnim školama kojom je dosad obuhvaćeno 20.000 učenika drugih i trećih razreda, odnosno 150 škola. Ovo je jedan pilot-projekt za vašu županiju, a namjera nam je da s istim nastavimo i u idućoj godini te da obuhvatimo što više škola – ispričao nam je Alagić iz Jumicara.

Maja Vrbek iz koprivničke policije istaknula je da se radi o prvom putu da je naša sredina privilegirana prisutnošću Jumicara u jednoj ovakvoj preventivnoj aktivnosti, te da je ona sveobuhvatna kroz sudjelovanje policije, vatrogasaca, koprivničkog GD Crvenog križa, HGSS-a i HAK-a.

– Cilj nam je da se djeca od najranije životne dobi upoznaju s prometnim pravilima, da usvoje kulturu vožnje u svim prometnim sredstvima, nauče se ponašati u prometu, da paze na sebe u svim segmentima. Bitno je napomenuti da se djeca moraju vezati u vozilima i nositi kacige na biciklima, a to će naučiti tako da ih stavimo u poziciju vozača automobila – rekla je M. Vrbek, na što se nadovezao Alagić.

Školarce je posebno oduševila vožnja u automobilu // Foto: Matija Gudlin
Školarce je posebno oduševila vožnja u automobilu // Foto: Matija Gudlin

– Svjedoci smo tragičnih prometnih nesreća te ovom akcijom želimo učiniti sve što je u našoj moći da to spriječimo ili maksimalno suzbijemo. Prvi dio bio je teorijski koji su mališani prošli u školi, a potom smo izašli van gdje oni praktično mogu uvidjeti što znači biti vozačem u automobilu, kako bi sami bili bolji pješaci – pojasnio je Alagić.

Također, nadodao je kako su i djelatnici Crvenog križa imali radionice prve pomoći, gdje djeca dobivaju prve spoznaje kako i sebi i drugima mogu pomoći. Isto tako vatrogasci DVD-a Rasinja demonstrirali su koje su preventivne i interventne mjere iz njihovog djelokruga.

Program se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalne sigurnosti u cestovnom prometu.

 

čitam...