NOVO RUHO

FOTO Mališani Loptice vrijeme će provoditi u prekrasnom, rekonstruiranom vrtiću, I. Šipek: Djeca ne primjećuju, ali mi imamo odgovornost

Vrijednost izvršenih radova iznosi 2.212.164,00 kn bez PDV-a, a s PDV-om 2.765.205,00 kuna. Grad Koprivnica je u projektu sudjelovao s 46 posto vlastitih sredstava, dok je 54 posto stiglo iz spomenuta projekta.

11:30h
0
DV Loptica kolaz

Montažna zgrada Dječjeg vrtića Loptica prošla je opsežnu energetsku obnovu, odnosno rekonstrukciju, provedenu od strane grada Koprivnice u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever.

Svečano otvorenje i predstavljanje novog ruha vrtića, dobivena kroz projekt Public pROcureMent of INnovation boosting greEN growTh in MED area (PROMINENT MED) u sklopu programa Interreg Mediterranean, a koji je sufinanciran kroz Europski fond za regionalni razvoj, održano je danas.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ponosan je na projekt. Istaknuo je kako se u posljednjih 40 godina, ne računajući požar, nije znatnije ulagalo u objekt.

Mišel Jakšić //Foto: Marko Dedić

– Svako ulaganje okrenuto najmlađima puni nas veseljem. Bez pozitivnih trendova u kontekstu djece ne bi bilo potrebe za ulaganjima. Koprivnica ima budućnost, ona je u najmlađima. Postoje projekti, plan, želje i potrebe koje, kao Gradska uprava i oni koji su doprinijeli ovom uspjehu, trebamo i moramo ispuniti – kazao je Jakšić, kazavši kako je Koprivnica u najboljih deset hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava.

Projekt je, tvrdi, specifičan jer je Agencija tražila inovativna rješenja koja do sada u Hrvatskoj nismo imali, što je prepoznala i Europska unija.

– Pričajući o natječaju, drago mi je da su operativu vodile domaće snage. Dokaz je to da možemo odgovoriti zahtjevima europskih projekata. Znamo da su oni puno slojeviti za provedbu – zaključio je, najavivši gradnju novoga vrtića u Starigradu.

Ivan Šimić // Foto: Marko Dedić

Ravnatelj Agencije Ivan Šimić, čiji je rad gradonačelnik iznimno pohvalio, zadovoljan je što su djeci i odgajateljicama omogućili novi, kvalitetni prostor.

– Bila je to naša ideja, započeta 2015. godine. Žestoko smo se borili za projekt. Imali smo sjajne, kreativne i predane izvođače. Tko je bio na početku, vidio je kako je zdanje izgledalo. Gotovo svi iz Agencije angažirali su se na projektu – rekao je Šimić, zahvalivši brojnima koji su dio svojega znanja ugradili u projekt.

Obnovljene dijelove predstavila je ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Ida Šipek. Prije obilaska, iznimno emotivna obratila se punoj dvorani ljudi. Prisjetila se, pritom, i svojih vrtićkih dana koje je provela upravo u Loptici. Iskazala je nadu kako će današnjim mališanima, kao i njoj, ostati barem jedno lijepo sjećanje.

Ida Šipek // Foto: Marko Dedić

– Iza Loptice je 40 godina. Mučili su nas vlažni prostor, stara stolarija, kanalizacija i ventilacija. Djeca to ne primjećuju, ali mi imamo odgovornost stvoriti im dobro okruženje. Projekt je primjer koji pokazuje kako u zajedništvu možemo svašta napraviti, pa i ‘nemoguću’ rekonstrukciju u dva i pol mjeseca – započela je I. Šipek, zahvalna uključenima, od Koprivnice, preko Agencije, roditelja, Komunalca d.o.o. do zaposlenika.

Objasnila je kako su se vodili pedagoškim i psihološkim načelima razvoja, s ciljem dobitka prostora primjerenog djeci.

– Sretna sam što sam dio zajedništva koje smo pokazali. Svi smo svačija briga, posebice djeca. Nadam se kako ćemo s tom porukom ići u nove projekte – kazala je za kraj.

Vrijednost izvršenih radova iznosi 2.212.164,00 kn bez PDV-a, a s PDV-om 2.765.205,00 kuna. Grad Koprivnica je u projektu sudjelovao s 46 posto vlastitih sredstava, dok je 54 posto stiglo iz spomenuta projekta.