svjetski dan roma

FOTO Korisnici Svitanja s oduševljenjem čitali darovane slikovnice

15:26h
0
Donacija slikovnica Centru Svitanje // Foto: Matija Gudlin
Donacija slikovnica Centru Svitanje // Foto: Matija Gudlin

U Centru Svitanje imamo značajan dio romske populacije. To su djeca koja i danas u 21. stojeću još uvijek žive u naseljima gdje im knjige nisu dostupne tako da je ova akcija donacije knjiga vrlo značajna, zaključio je Milivoj Androlić, ravnatelj koprivničkog Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje.

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović i koprivnički Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje jučer, u petak, obilježili su Svjetski dan Roma.

Tom prilikom knjižničarke su Centru koji pohađaju i romska djeca poklonile slikovnice koje su koprivnički mališani darovali u akciji Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj.

– Prikupljeno je oko 60 slikovnica, sudjelovalo je 25 korisnika, većinom su to bili mališani koji su ih donosili s radošću i s veseljem poklanjali svoje slikovnice – rekla je Danijela Petrić iz Knjižnice.

Danijela Pintarić // Foto: Matija Gudlin
Danijela Pintarić // Foto: Matija Gudlin

Objasnila je kako je UNICEF 2013. godine proveo istraživanje u Hrvatskoj koje je pokazalo da svako treće dijete kod kuće nema slikovnicu. Upravo stoga, kaže D. Petrić, Knjižnica je pokrenula otvaranje malih knjižnica pa su tako one otvorene na odjelu koprivničke pedijatrije i u Centru Svitanje.

– Zadovoljni smo višegodišnjom suradnjom s Knjižnicom. Glavna ideja bila je ovdje oformiti malu knjižnicu kako bi naša djeca ovdje mogla posuđivati knjige i nositi ih kućama kako bi ih čitali svojoj mlađoj braći i sestrama – kazao je Milivoj Androlić, ravnatelj Centra.

Milivoj Androlić // Foto: Matija Gudlin
Milivoj Androlić // Foto: Matija Gudlin

Dodao je kako se kroz pričaonice koje se održavaju u Centru korisnicima nudi model koji će oni sami moći primijeniti s mlađim članovima svoje obitelji. Dakle, pročitati slikovnicu i kasnije o njoj porazgovarati.

– U Svitanju imamo značajan dio romske populacije. To su djeca koja i danas u 21. stojeću još uvijek žive u naseljima gdje im knjige nisu dostupne tako da je ova akcija vrlo značajna – zaključio je Androlić.

Osim ove akcije, Knjižnica će Svjetski dan Roma obilježiti već tradicionalnim, sedmim po redu, okruglim stolom Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području, a ovogodišnja tema je Mogućnosti podrške osnaživanju naših romskih članova zajednice korištenjem Europskog socijalnog fonda 2014.-2020.

Okrugli stol održat će se u ponedjeljak, 11. travnja, u Knjižnici s početkom u 9 sati. Nakon uvodnih izlaganja Dijane Sabolović-Krajina, ravnateljice Knjižnice, o osvrtu na proteklih šest godina te Marije Babić o mogućnostima financiranja projekata održat će se radionica Identificiranje problema u području obrazovanja i cjeloživotnog učenja naših romskih članova zajednice.