SPAŠAVANJE ZEMLJE

FOTO Mališani Tratinčice oslikavaju platnene vrećice i uče o štetnosti plastike, Jakšić: Ovakvu Koprivnicu zamišljam

Nadamo se kako će roditelji u trgovine radije nositi vrećice s remek djelima njihove djece umjesto dijelova plastičnog čudovišta, kazala je ravnateljica Tratinčice Ida Šipek.

11:13h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Platnenim torbama spašavamo Zemlju naziv je projekta kojim se želji smanjiti korištenje plastičnih vrećica i osvijestiti djecu i roditelje o štetnosti korištenja plastičnih vrećica i plastike, kao i upozoriti na problematiku premalenog korištenja reciklirane plastike posebice u industriji sokova i gaziranih pića koji koriste plastičnu ambalažu.

Konferencija kojom je projekt predstavljen održana je danas u Dječjem vrtiću Tratinčica koji zajedno uz Grad Koprivnicu, GKP Komunalac, Koprivničke vode i Koming na njemu radi.

– Ove godine Dječji vrtić Tratinčica po treći puta obnavlja status eko-škole. Time imamo veliku odgovornost da djeci nudimo projekte kojima ćemo jačati i razvijati ekološku svijest. Projektom smo željeli djecu i odrasle senzibilizirati u vezi toga koliko je plastika štetna, odnosno koliko ugrožava Zemlju – kazala je ravnateljica vrtića Ida Šipek.

Foto: Ivan Balija
Ida Šipek // Foto: Ivan Balija
Djeca će mijenjati plastične za platnene vrećice

U sklopu projekta biti će organizirane prezentacije u vrtićkim odgojnim skupinama kojima će se djeca upoznati s opasnostima korištenja plastičnih vrećica i plastične ambalaže, dok su za roditelje pripremljeni informativni letci.

– Jedna od glavnih aktivnosti bit će sakupljanje plastičnih vrećica. Deset donesenih djeca će moći mijenjati za jednu platnenu koje će same oslikavati – objasnila je I. Šipek.

Za stolićem pokraj službenih, odraslih osoba sjedili su mališani, u tome trenutku ukrašavajući svoje platnene vrećice, pa su se tako na njima mogli vidjeti različiti prizori iz prirode, a jedna od djevojčica upravo je dovršavala svojega, kako kaže, zekoja.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Akciju smo napravili uoči Svjetskog dana vode. Statistike su pokazale da je više od 80 posto vode kontaminirano plastikom. Ujedno će djeca donesenim plastičnim vrećicama simbolički izrađivati čudovišta kako bi se prikazala opasnost plastike za svijet. Nadamo se kako će roditelji u trgovine radije nositi vrećice s remek djelima njihove djece umjesto dijelova plastičnog čudovišta – kazala je ravnateljica.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić pozdravio je i zahvalio okupljenima, rekavši kako je ponosan na društveno odgovorni komunalni sustav i kako cijeli priču spajaju s Tratinčicom, pohvalivši njihov svakodnevni rad.

– Ovo je dodatna edukacija od malih nogu da moramo čuvati našu planetu jer trenutno nemamo nijednu drugu. Drago mi je zbog uloženog truda da se danas izađe s projektom i omogućimo roditeljima da se uključe. Ovakvu Koprivnica si ja zamišljam i vjerujem da može izgledati – izjavio je Jakšić.

Članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat navela je još jednu aktivnost kojom će djeca povodom Dana voda napraviti plakate, a isti će biti izloženi na tržnici.

– Kada je Iva nazvala, odmah smo objeručke prihvatili projekt. Ubuduće ćemo, zasigurno, podržavati ovakve projekte. Od najmanjih se uzrasta potiče razdvajanje. Zemlju možemo čuvati samo ako svi zajedno sudjelujemo – prepričala je članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

čitam...