zimska služba spremna

FOTO Marđetko: Treba nam pet, šest sati da očistimo cijeli grad, izlazimo kad napada 10 centimetara, Jakšić kaže da nema straha za građane

Izvedbenim programom zimske službe obuhvaćeno je oko 255 km nerazvrstanih cesta, nešto više od 100 km pješačko biciklističkih staza i 25 km nogostupa.

09:22h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Iako su trenutno uvjeti takvi da bismo mogli razmišljati o vodenim barijerama, Koprivnica je spremna za zimu, zimske uvjete, snijeg i eventualne probleme koji bi mogli nastati u zimskim mjesecima. Zaključak je to s jutrošnjeg predstavljanja vozila zimske službe.

Kako nas je upoznao voditelj zimske službe, Dražen Marđetko, Koprivnicom će voziti pet kamiona i isto toliko traktora s ralicama i posipačima, dva traktora bez ralica, četiri rovokopača, dva gredera i tri mini utovarivača za čišćenje staza.

Foto: Ivan Balija
Dražen Marđetko // Foto: Ivan Balija

– Za početak je osigurano 300 tona soli, 150 tona sipine, a na skladištu imamo i tri tone materijala za krpanje udarnih rupa – kazao je Marđetko.

Dodao je da je izvedbenim programom zimske službe obuhvaćeno oko 255 kilometara nerazvrstanih cesta, nešto više od 100 kilometara pješačko biciklističkih staza i 25 kilometara nogostupa.

– Tradicionalno, na teren izlazimo kada napada 10 centimetara snijega i ako jako pada treba nam pet do šest sati da očistimo cijeli grad. Imamo četiri prioriteta, to je razrađeno u planu zimske službe, a krećemo s najvažnijim cestovnim pravcima i širimo se prema sporednim dijelovima grada. U globalu, svaki kamion ima svoj rajon i sve to ide relativno brzo – zaključio je Marđetko.

Direktor Kominga, Nedeljko Potroško, naglasio je kako nema nešto novog za reći u odnosu na prošlu godinu, no zato je uputio poseban apel građanima i vozačima.

Foto: Ivan Balija
Nedeljko Potroško // Foto: Ivan Balija

– Molio bih sve vozače da se pripreme i da ne očekuju samo od nas da vodimo brigu o njima. Mi ćemo svoj dio odraditi, ralice su spremne, imamo oko 500 tona soli, što je dovoljno, i vjerujem da će zima proći bez većih problema. No, višegodišnji problem predstavlja nam to što građani ostavljaju vozila na nogostupima, jer kada naše ralice prođu i automobil ostane zakrčen, a kada se isti naknadno makne, na kolniku ostane ugažen snijeg koji se zaledi i nastanu problemi – upozorio je Potroško i zamolio građane za razumijevanje i strpljenje.

Svoju računicu što se tiče soli ima i gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je za razliku od svojih prethodnika istaknuo da je spremno 800 tona soli i 350 tona sipine.

– U proračunu je osigurano dva milijuna kuna i mogu reći da imamo dovoljno ekipe i moći ćemo na vrijeme i s voljom čistiti cijeli grad – napomenuo je.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić nije obećao da će jesti snijeg // Foto: Ivan Balija

Nije htio obećati da će jesti snijeg ako će za to biti potrebno, kao što je to nekada radio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali je naglasio da nema straha za građane.

– Pokazalo se uvijek dosad da naši dečki i cure to odrade relativno brzo i efikasno. Naravno da je mogući neki kvar i da se nekad neke stvari rastegnu, ali većih havarija sa snijegom nikada nismo imali – zaključio je prvi čovjek grada Koprivnice.

Na kraju dodajmo da će rad zimske službe početi 15. studenog i trajat će punih pola godine, sve do 15. travnja.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Uz ovakvu mehanizaciju nema straha za građane Koprivnice // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija