Alpe Adria Festival mladih pisaca

FOTO Marko Gregur: Želimo prevoditi suvremenu hrvatsku književnost i ‘izvoziti’ u inozemstvo, a mladima usaditi doživotne vrijednosti

Očekujem da ćemo svi donijeti kući jednu dodatnu vrijednost, susresti se s novim književnostima i drugačijim izričajima i tražiti međusobne sličnosti i različitosti, pozvao je Pernjak građane

17:30h
0
Najavljen je Festival mladih pisaca // Foto: Matija Gudlin

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog pokretanja, Alpe Adria festival mladih pisaca i ove se godine ponavlja, s početkom lipnja. Program je predstavio Marko Gregur uime organizacijskog odbora, a koji još čine Marko Pernjak, Mario Kolar, Petar Lukačić i ravnateljica đurđevačkog muzeja Antonia Mandić.

– Zadovoljni smo jer smo se, uz inicijalna sredstva odnosno polovicu našeg budžeta Saveza Alpe Adria, a kroz Županiju; prijavili i na natječaj za kulturu grada Koprivnice. Također, potrebno je da u organizaciji budu barem tri partnera, a Hrvatskoj su to zemlje Austrija, Mađarska i Slovenija odnosno njihove izdavačke kuće, književni časopisi i centri za kulturu – uputio nas je Gregur.

Naravno, nije propustio spomenuti i domaće partnere Muzej grada Koprivnice, gdje se održava završna večer, potom škole – koprivničku Gimnaziju “Fran Galović”, križevačku Srednju školu “Ivan Seljanec”, Srednju i Obrtničku školu iz Koprivnice te ovogodišnji novitet Dječji vrtić “Smiješak”.

– Želimo onima najmanjima usaditi u svijest sjećanja na neke ljetne trenutke kad su kao mali bili u muzeju, gdje se čitalo i vladala je pozitivna atmosfera, jer opterećivanje djece čitanjem književnosti uglavnom bude kontraproduktivno – pojasnio je organizator.

Književni časopis Artikulacije // Foto: Matija Gudlin

Festival će se odvijati u sva tri grada županije od 1. do 3. lipnja, čime organizatori pokušavaju postići diseminaciju književnosti te se nadaju u budućnosti zaći i u sela.

– Cilj nam je Festivalom povezati generaciju mladih pisaca u ove četiri zemlje jer nam se čini da nema dovoljno institucionalnih akcija kojom se promovira suvremena hrvatska književnost prema inozemstvu. Nadamo se da ćemo ju povezivanjem uspjeti “izvoziti” – rekao je Gregur.

Otvorenje festivala je 1. lipnja, u četvrtak u 20 sati u KKC-u Pixel, kroz neformalno druženje autora igranjem pikada i pjevanjem karaoka. Petak je rezerviran za posjete autora školama, a navečer će se, po prvi put u Đurđevcu, u Starom gradu održati program “Đurđevačke artikulacije”, gdje će čitajući nastupiti svi autori. U subotnjim jutarnjim satima organizira se posjet Galeriji Hlebine kao dio programa “Najdraže glajže”. Završna večer predviđena je za stražnje dvorište koprivničkog muzeja u 20 sati, nazvana “Zvjezdana noć – Impresije srednjoeuropske književnosti”.

– Ondje će nam se predstaviti svi autori i djeca iz DV “Smiješak”, a nakon čitanja slijedi zajedničko druženje i zakuska za sve autore i posjetitelje – obrazložio je Gregur.

Darko Pernjak pozvao je građane na dobru zabavu // Foto: Matija Gudlin

Također, zadovoljno je istaknuo kako je prošlogodišnje pokretanje inicijative o stvaranju mreže Alpe Jadran, urodila plodom te se, uz ovdašnji Festival, prije tjedan dana otvorio i jedan u Mariboru, a u pripremi su i festivali u Austriji i Mađarskoj.

– Vjerujem da će ovo biti temelj za snažno povezivanje autora srednje Europe s tendencijom proširivanje na desetak zemalja te već razmišljamo o apliciranju na neke EU fondove – izvijestio nas je organizator Gregur i dodao kako su gostujući autori predstavljeni i u novom broju književnog časopisa “Artikulacije”.

Darko Pernjak osvrnuo se na prošlogodišnji festival koji je prošao u pozitivnoj atmosferi i energiji.

– U muzejskom dvorištu tražila se i klupa više, tako da i ove godine očekujem dobru zabavu i da ćemo svi donijeti kući jednu dodatnu vrijednost, susrest ćemo se s novim književnostima i drugačijim izričajima, tražiti međusobne sličnosti i različitosti, a neki od autora će i sutra postati slavni – pozvao je Pernjak građane i istaknuo kako se Koprivnica na ovaj način promiče u kulturni centar ovog kraja Hrvatske i književnosti.

Petar Lukačić najavio je ovogodišnje gostujuće autore – Katju Gorečan i Anju Mugerli iz Slovenije, Gábora Lanczkora i Tibora Weinera Sennyeyja iz Mađarske, Andreasa Uterwegera iz Austrije te Iliju Ašćića i Franju Nagulova iz Hrvatske.

Dožupan Pal zahvalio je Ogranku na suradnji // Foto: Matija Gudlin

– Sretan sam što imamo izuzetnu platformu za promociju mladih književnika i pružanje mogućnosti da njihova djela možemo čitati i na hrvatskom, kako je prevođenje problem za mlade pisce – podijelio je dojmove Lukačić.

Gregur se nadovezao kako je Hrvatska poznata po tome da prevodi mnogo i brzo te ima vrlo kvalitetne prevoditelje, no kako se prevode djela uglavnom etabliranih pisaca i svjetskih klasika, dok za mlade koji se tek afirmiraju nema baš prostora za plasiranja na strana tržišta.

– Također, na području Podravine i Prigorja nemamo prevoditelja i bilo bi idealno kad bi nam se za suradnju javio koji prevoditelj, kao i bilo tko drugi zainteresiran za suradnju, primjerice slikar odnosno ilustrator – uputio je Gregur na problematiku i pozvao na suradnju.

Izjasnio se i po pitanju značaja ovog festivala za građane.

– Naš cilj je utjecati na mlade ljude i zato forsiramo odlazak u škole, jer želimo ljudima u afirmativnim godinama usaditi vrijednosti koje će im ostati za čitav život – objasnio je Gregur.

Vladimir Šadek, u Županiji zadužen za EU fondove, izvijestio je kako Županija od 2014. godine dosad sudjeluje u 29 projekata Saveza Alpe Adria, za koje je Savez odobrio oko 55.000 eura.

Vladimir Šadek // Foto: Matija Gudlin

– Ovaj je festival od Saveza dobio 2,5 tisuće eura, no ono što on predstavlja za ovu Županiju odnosno njegova stvarna vrijednost višestruko premašuje taj iznos – rekao je Šadek i kao slične primjere naveo manifestacije Srce naive, Zlatna vina i znanstvena konferencija o Dravi.

Gregur je potvrdio da, iako se ne radi o velikom novcu, da su sredstva Saveza generator razvoja kulture u Podravini i Prigorju.

Dožupan Ivan Pal pozdravio je Festival kao afirmativan i izrazio ponos dugogodišnjom suradnjom Županije i ogranka Društva hrvatskih književnika i njegovim djelovanjem.

– Ovo je projekt koji vrlo dobro predstavlja ovaj prostor te njegovu kulturu i ljude, i vjerujem da će ovo postati nešto tradicionalno – rekao je dožupan na odlasku i zahvalio podravsko-prigorskom književnom ogranku na uspješnoj osmogodišnjoj suradnji.

čitam...