Kongres sestrinstva

FOTO Mato Devčić: Duh i svjetlost Florence Nightingale stalno su prisutni među našim medicinskim sestrama koje brinu za sve nas

Hvala vam što ste došli da pokažete svoje ideje koje zajedno možemo implementirati u rad i koristiti za edukaciju, rekla je Ruža Evačić.

14:15h
0
Foto: Matija Gudlin

U Koprivnici je povodom Međunarodnog dana sestrinstva organiziran prvi Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije, na kojemu će se medicinske sestre i medicinski tehničari tijekom dva dana moći dodatno obrazovati stručnim predavanjima, a sve pod zajedničkom tematikom nazvanom “komplementarnost komuniciranja”.

Kongres je svečano otvoren u punoj dvorani Domoljuba, gdje su se okupljenima obratili ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić, župan Darko Koren, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić i medicinske sestre koje su progovorile o važnosti svoje struke i ovakvog događanja kojim se ona unaprjeđuje.

– Ovo je znak zainteresiranosti za profesionalni rast i razvoj sestrinske profesije. Hvala vam što ste došli da pokažete svoje ideje koje zajedno možemo implementirati u rad i koristiti za edukaciju. Sestrinstvo je dinamičan i stručan proces, a izazov novog vremena za medicinske sestre u razvijanju liderstva i usvajanju upravljačkih vještina često je u suprotnosti s univerzalnim vrijednostima zdravstvene skrbi, no u našem području pacijentu će uvijek biti pružena najbolja moguća skrb – rekla je predsjednica kongresa i jedna od sestara u koprivničkoj bolnici Ruža Evačić.

Foto: Matija Gudlin

Izaslanica predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara Ana Ljubas vjeruje da je raditi kao medicinska sestra dar, a, kao što je rekla, i sama s veseljem i ljubavlju dolazi na posao i doprinosi razvoju sestrinstva u Hrvatskoj.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, prisjetio se engleske bolničarke koja je prva organizirala ekipu za njegu ranjenika i bolesnika i znatno smanjila smrtnost u ratnim uvjetima.

– “I have done my duty”. Učinila sam svoju dužnost. Napisala je to u jednom od svojih pisama prije 163 godine Florence Nightingale kada je opisivala strahotu i stradanja ranjenika i poginulih u Krimskim ratovima. Ta dama sa svjetiljkom donijela je svjetlost do današnjeg dana. Morate znati da smo zato danas ovdje. Taj duh i to svjetlo već je više od 160 godina svakodnevno prisutno na svakom mjestu na kojemu borave medicinske sestre i tehničari, koji svojim znanjem i zalaganjem doprinose sigurnosti i nas i svih svojih pacijenata – uvjeren je Devčić.

Medicinskim sestrama zahvalili su i župan Darko Koren, kao i v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić, koji su im zahvalili na dobrim djelima koje svakodnevno čine, ljubavi i skrbi koju pružaju svojim pacijentima.

Nakon službenog otvorenja kongres je nastavljen stručnim predavanjima, a ona će se nastaviti i sutra.

Svečanom otvorenju Kongresa prisustvovali su i zamjenik župana Ivan Pal, dosadašnja predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, predsjednik Upravnog vijeća Bolnice Miljenko Flajs, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić, ravnateljica Srednje škole Koprivnica Ksenija Ostriž, ravnateljice i djelatnice županijskih zdravstvenih ustanova te mnogi drugi uvaženi gosti.

čitam...
Loading...