Žene u muškom svijetu

FOTO Melita Bači: Granice između ženskog i muškog svijeta se smanjuju, ali ne treba ih potpuno brisati te ne trebamo silom pokušavati biti što su muškarci

Melita Bači rekla je je kako bi se žene trebale pripremiti da će se s ulaskom u poslovni svijet, morati osloboditi privatnih obveza koje su dotad po prirodi navikle obavljati same.

18:30h
0
Poduzetnice su na panel raspravi razmijenile iskustva // Foto: Matija Gudlin

Dvorana u Hrvatskoj gospodarskoj komori Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici, danas je bila napunjena ženama. Naime, obilježava se dan ženskog poduzetništva te su Klub poslovnih žena ALFA i HGK – ŽK Koprivnica, odlučili ovaj dan obilježiti sa znakovitom temom Žene u muškom svijetu.


Na ovogodišnjoj konferenciji raspravljalo se o tome postoji li uopće muški i ženski svijet, gdje su danas te granice, vode li se žene izrekom “Samo je nebo granica” ili su spremne muškima prepustiti (neke) njihove poslove i njihov svijet, ili žele u potpunosti ući u njihov svijet; te kako bi se danas definiralo ženu i jesu li žene postale superžene.

Melita Bači, predsjednica Kluba poslovnih žena Alfa predstavila nam je današnju temu i najavila panelistice koje će pričati o svojim iskustvima u muškom svijetu.

– Moglo bi se reći da su se danas granice muškog i ženskog svijeta jako promijenile, ali još uvijek postoje određene razlike. Ipak, držim da možda ne treba sve te granice brisati jer postoje neke stvari koje nas određuju kao žene, poput majčinstva odnosno fizičkih predispozicija. Mislim da se žene ne trebaju gurati u poslove koji su izrazito muški, teški fizički poslovi. S druge strane, muškarci se sve više bave obitelji i više su uključeni u njene aktivnosti, što nekad nisu bili. U svakom slučaju, danas je granice vrlo teško odrediti – zaključila je ova poslovna žena.

Poduzetnice su napunile dvoranu // Foto: Matija Gudlin

Izrazila je nadu da će procesi mijenjanja u pravcu pomicanja granica nastaviti te da će funkcije namijenjene ženama i muškarcima u budućnosti biti znatno približenije.

– Međutim, ne trebamo na silu pokušavati biti što i muškarci – drukčije smo građene, drukčije smo psihički postavljene. To je prirodno – rekla je M. Bači i istaknula kako su razlike u poslovnom svijetu između muškarca i žene izrazito male. Međutim, nadodala je kako bi se žene trebale pripremiti da će se s ulaskom u poslovni svijet, morati osloboditi privatnih obveza koje su dotad po prirodi navikle obavljati same.

Župan Darko Koren iznio je stav da se razlika između žena i muškaraca u poduzetništvu najmanje vidi.

– U poduzetništvu su jednako uspješne žene i muškarci, iako se može raspravljati o tome koga više ima. Važno je ohrabrivati žene da se odluče na taj korak, ali činjenica je da one imaju mnogo više prepreka na tom putu, nego muškarci zbog njihove evidentno veće posvećenosti obiteljskim obvezama. To jest ograničavajući faktor, no ukoliko se to uspije savladati, rekao bih da nadalje nema nekih razlika – Korenov je stav.

Melita Bači // Foto: Matija Gudlin

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Mišel Jakšić još je jednom naglasio kako se stereotip o ženama u muškom svijetu ne može primijeniti na Grad Koprivnicu, kako on u toj instituciji predstavlja manjinu.

– Ovakva događanja su bitna, s obzirom na to da još uvijek prevladava svijest da su politika i gospodarstvo svijet za muške, iako odajem priznanje onima koji mijenjaju te granice i ruše barijere – poručio je Jakšić, nadodavši kako se radi o hvalevrijednoj inicijativi kakvih treba biti što više.

Osvrnuo se na svoju suradnju sa ženama i rekao kako su se mnogo puta pokazale pouzdanijima od muškaraca. Također, naglasio je kako strah od ulaženja u poduzetničke vode nije problem samo ženskog svijeta, nego opća svijest prema poduzetništvu.

– Nakon doba pretvorbe i privatizacije uloga poduzetnika je sotonizirana, jer te to automatski svrstavalo među kriminalce. Taj se stav mora mijenjati, a ovakve edukacije su pravi put za to – poručio je Jakšić.

Razni su profili žena u poslovnom svijetu // Foto: Matija Gudlin

Osim spomenutih i panelistica, na konferenciji je govorio tek još jedan muškarac, poslovni konzultant i profesor Davor Perkov o vođenju bez titule te Renata Lohajner iz Komore i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić kao predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova.

– Držim da mi još uvijek živimo u muškom svijetu i na nama je da to poravnamo. Mnogo smo postigle, ali je još dug i trnovit put pred nama, da bismo postigle kakvu-takvu ravnopravnost. Mislim da sve vi koje se bavite poduzetništvom, kao i ja koja se bavim politikom, to jako dobro znate. Idemo malim koracima naprijed, moramo puno raditi jer nitko to neće odraditi umjesto nas te dobro znamo da je nama ženama često puno teže samo zbog spola, a ne zato što smo manje sposobne, okretne ili pametne – zaključila je V. Rupčić i izrazila nadu da će ova konferencija iznjedriti nekoliko novih poduzetnica koje će se iduće godine pridružiti.

Konferencija je popraćena izložbom fotografskih portreta članica ALFA-e.

čitam...