Mreža predstavila program za Koprivnicu

FOTO Miljenko Flajs: Koprivnica je žilav grad koji je izdržao loše vođenje, sada je vrijeme da se ide nabolje

U gradu od 30-ak tisuća stanovnika gradimo pametnu ulicu dok u Herešinu još nije ni asfaltirano. Prioriteti se trebaju bolje posložiti, rekao je Ivica Suvalj.

16:00h
0
Miljenko Flajs // Foto: Matija Gudlin

Na simboličnoj lokaciji Poduzetničke zone u Koprivnici Mreža nezavisnih lista predstavila je svoj program kandidature za koprivničko Gradsko vijeće, a okupili su se i članovi Mreže koji će biti na listi, a predvodi ih Ivica Suvalj.

Predsjednik koprivničkog ogranka Mreže Miljenko Flajs pojasnio je odabir lokacije kao mjesta koje bi trebalo biti generator vrijednosti za grad nego što je to dosad bio slučaj.

Ovo je žila kucavica Koprivnice koja bi trebala stvarati vrijednost i prenositi je u ostatak grada. S obzirom na to da se iza nas može vidjeti ogromna praznina i da je ova ulica probijena još 2007. kako bi se tu mogle graditi velike hale za velike poduzetnike, smatrali smo da je nužno predstaviti program upravo ovdje kako bi građanima poslali poruku o našim nakanama – rekao je Flajs.

Ključne točke programa Mreže koje je predstavio su poduzetništvo, proaktivno korištenje fondova Europske unije, realan proračun grada i rasterećenje od zaduženja koje grad ima.

Foto: Matija Gudlin

– Poduzetništvo jer ono stvara radna mjesta i puni prihodovnu stranu proračuna. Kada je ona puna, onda možete i realnije planirati proračun, koji trenutno nije realan. Prihodovna strana se napuhuje, izmišljaju se prihodi koji se na kraju ne ostvare, a onda se radi četiri ili više rebalansa. Jedna od točaka programa je i poticanje Ureda za fondove Europske unije, a to itekako ima veze s poduzetničkom zonom koju bi poduzetnici mogli popuniti uz pomoć sredstava iz fondova. Prva točka našeg programa je rasterećenje proračuna, grad je zadužen u visini od 50 posto proračuna od čega je 50 posto zaduženja gradskih tvrtki. To se mora razriješiti kako bi grad prodisao. Velike stranke će se baviti velikim obećanjima kao što je škola na Podolicama, koju SDP gradi već 13 godina, no mi se time nećemo baviti jer znamo kako proračun Koprivnice izgleda. Graditi se treba novim vrijednostima, a ne prodajom obiteljskog srebra. Koprivnica je čvrst i žilav grad, srećom je izdržao nekompetentno i loše vođenje, a sada se mora ići nabolje – smatra Flajs.

Ivica Suvalj, nositelj liste i kandidat za dogradonačelnika HDZ-ovom Krešimiru Papcu, gradskoj vlasti zamjera pogrešno postavljanje prioriteta, a kao primjer navodi gradnju pametne ulice.

Miljenko Flajs i Ivica Suvalj // Foto: Matija Gudlin

– U gradu se radi stihijski, bez generalnog plana. U gradu od 30-ak tisuća stanovnika gradimo pametnu ulicu dok u Herešinu još nije ni asfaltirano. Prioriteti se trebaju bolje posložiti – rekao je Suvalj.

Podršku listi i programu pružio je i čelnik mreže Darko Koren, koji je naglasio da Mreža ima zdravu političku priču za Koprivnicu, bez ideologija i ostavština iza sebe.

– Imamo većinom nove, mlade ljude koji se nikada nisu bavili politikom, a žele ostaviti trag u sredini u kojoj žive. Želimo napraviti pomak u razvoju i vođenju grada Koprivnice – zaključio je Koren.

čitam...