POTPISIVANJE UGOVORA

FOTO Ministarstvo povećalo sredstva za dodjelu kredita podravsko-prigorskim poduzetnicima, Koren: Uloga banaka promijenila se na bolje

Potencijalni korisnici su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva.

12:30h
0
Foto: Marko Dedić

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren s predstavnicima pet poslovnih banaka (Addiko Bank d.d., Erste&steiermärkische Bank d.d., Privrednom bankom Zagreb d.d., Podravskom bankom d.d. i Raiffeisenbank Austria d.d.) potpisao je ugovore o provedbi programa Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti.

Uzevši u obzir povećani kreditni potencijal županije, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odlučilo je povećati raspoloživa sredstva za dodjelu kredita poduzetnicima u iznosu od pet milijuna kuna. Potencijalni korisnici su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac podsjetio je na 2015. godinu i potpisivanje tadašnjih ugovora kojim je osiguran 41 milijun kuna i koji je uspješno plasiran putem banaka do poduzetnika, čime je zaposleno 69 osoba. Dodao je kako su neke od banaka ponudile niže kamatne stope, a danas je mjera nastavljena. Župan će donijeti rješenje o pokretanju povjerenstva koje će se sastati u prosincu i donijeti odluke za korisnike kredita koji će se javiti na natječaj i koje će Županija i Ministarstvo sufinancirati kroz kamatne subvencije.

Marijan Štimac // Foto: Marko Dedić

– Vjerujem da ćemo po novim programima ponovno surađivati. Ne možemo sa svima, ali ovaj sastav ukazuje na usmjerenje koje imamo i koje je prisutno kod vas, a to je želja da se gospodarskom sektoru da doprinos od strane banaka, sastavnog dijela gospodarstva. Uloga banaka, po mom sudu, značajno se promijenila na bolje, prije svega zbog svijesti da svi moramo podnijeti dio tereta i odgovornosti za sveukupno stanje gospodarstva, pa i društva – kazao je Koren, najavivši da u 2020. godini planiraju, primjerice, nove kreditne linije, sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite i program investicija privatnog sektora, s ciljem jačanja gospodarstva.

Nikola Gomerčić //Foto: Marko Dedić

U ime banaka obratio se Nikola Gomerčić (Raiffeisenbank Austria d.d.), iskazavši zadovoljstvo zbog potpisivanja dodatka ugovoru.

– Drago nam je što možemo doprinijeti razvoju županije koja je dobar primjer poticanja poduzetnika i gospodarstvenika. Svjesni smo da je vrijeme izuzetno niskih kamatnih stopa, što daje na značaju konkurentnosti. Gospodarstvenici mogu biti još konkurentniji na EU tržištu. Spremni smo ispratiti dobre projekte i investicije – kazao je Gomerčić.

Potpisivanju je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

čitam...