OBILAZAK

FOTO Ministrica Marija Vučković posjetila Križevce, s poljoprivrednicima potpisani ugovori

Ministrica je istaknula kako joj je drago što je potpisivanje ugovora upriličeno u možda najboljoj obrazovnoj poljoprivrednoj ustanovi u Hrvatskoj.

17:40h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnik Zdravko Tušek danas su posjetili Koprivničko-križevačku županiju. U zgradi Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dočekali su ih župan Darko Koren, križevački gradonačelnik Mario Rajn te dekanica Marijana Ivanek Martinčić.

U sklopu posjeta s poljoprivrednicima su potpisani ugovori o restrukturiranju, modernizaciji i povećanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, odnosno o zbrinjavanju, rukovanju i korištenju stajskog gnojiva s ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

– Ove godine u studenome obilježavamo 160 godina rada našeg Učilišta tijekom kojih smo sigurno naučili puno i usavršili i ono s čime možemo biti ponosni jest da je ideja s kojom je bilo osnovano živa i danas. Naime, sigurni smo da je obrazovanje jedan od ključeva postizanja veće konkurentnosti naše poljoprivrede. Čestitam svim potpisnicima ugovora, vjerujem kako će sredstva pomoći u daljnjem razvoju. Napredovati u poljoprivredi možemo jedino uz nadogradnju znanja, mi smo tu da vam pomognemo – kazala je M. Ivanek Martinčić.

Marijana Ivanek Martinčić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Koren je, pak, kazao kako su Križevci poznati po svojoj povijesti, poljoprivredi i obrazovanju.

Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Križevci su uz Visoko gospodarsko učilište i Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda postali jedno od središnjih točki kad govorimo o poljoprivredi. Obrazovni segment u srednjem i visokom školstvu te institucije koje ovdje djeluju osigurali su Križevcima poziciju u cjelokupnom kontekstu hrvatske poljoprivrede, pri čemu je naglasak na daljnjem razvoju i usavršavanju. Što se tiče gospodarskih aktivnosti, većinu njih u županiji temeljimo upravo na poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Više od 12.5 milijardi kuna je ukupnih prihoda županijskog gospodarstva od čega je samo poljoprivreda oko deset posto. Istovremeno je više od četvrtine izravnih potpora što je jasan pokazatelj brige za ovaj sektor. Hvala što ste svojim dolaskom iskazali potporu, na početku ste mandata i vjerujem da će biti prilike za suradnje na brojnim projektima koji nas čekaju u budućnosti – rekao je župan.

Mario Rajn // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Rajn je pohvalio suradnju s VGU-om, istaknuvši projekte prekogranične suradnje koji ukazuju na pogled učilišta prema budućnosti.

– Živimo u vremenima koja su vrlo izazovna pogotovo za lokalne proizvođače, stoga su ovakve potpore pokazatelj odgovorne javne politike koja brine o vrlo bitnoj gospodarskoj grani u kojoj trebamo pomoći da bi bili što konkurentniji na tržištu uz razvijenu svijest o ekologiji – riječi su Rajna.

Ministrica je istaknula kako joj je drago što je potpisivanje ugovora upriličeno u možda najboljoj obrazovnoj poljoprivrednoj ustanovi u Hrvatskoj.

Marija Vučković // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Svih ovih godina Ministarstvo poljoprivrede ima odličnu suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom i lokalnim jedinicama samouprave na ovom području. Kad je riječ o potporama, moram naglasiti kako je u posljednjih nekoliko godina ugovoreno projekata u vrijednosti nešto više od dvije milijarde kuna, pri čemu 550 milijuna kuna na programe ruralnog razvoja, dok je ostalo direktna pomoć. Koprivničko-križevačka županija je centar mesnog govedarstva u Hrvatskoj i nastojimo maksimalno pomoći kako bi postigli još veću razinu. Sektor je jedan od najpogođenijih epidemijom koronavirusa i zbog toga je pomoć nužno potrebna. Pred nama je dovršetak nove strategije i izrada smjernica koje će osigurati strateške ciljeve i povećati našu kvalitetu i produktivnost. U idućih sedam godina Hrvatsku očekuje i četiri i pol milijarde eura za sektor poljoprivrede koji će biti na raspolaganju, stoga nam predstoji velik rad kako bi kvalitetnim projektima osigurali sredstva – kazala je M. Vučković.

Zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić održao je prezentaciju. Obišli su učilište, a ministrica je posjetila i Centar za kontrolu kvalitete stočarskih u Poljani Križevačkoj gdje su se o radu, procesima kontrole i uređajima informirali ravnatelj Agencije Krunoslav Dugalić i bivši ravnatelj, a sada pomoćnik ministrice Zdravko Barać.

čitam...