sjednica gradskog vijeća

FOTO Miodrag Maričić najavio ostavku na mjestu gradskog vijećnika: Ne sviđa mi se kako funkcionira sadašnje Gradsko vijeće, kao ni rasprave koje se vode

Nezavisni gradski vijećnik Miodrag Maričić na ovoj je press konferenciji najavio da s prvim srpnja daje ostavku na mjestu gradskog vijećnika zbog načina na koji sadašnje Gradsko vijeće funkcionira i rasprava koje se vode.

15:00h
0
Koprivnica kakvu zaslužujemo // Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

Miodrag Maričić, nezavisni član Gradskog vijeća grada Koprivnice sazvao je press konferenciju na kojoj je tema bila nadolazeća sjednica Gradskog vijeća i točke Dnevnog reda iste.

– Prvi razlog je taj što je na Dnevnom redu preko 36 točaka, od kojih su dvije prilično važne i htjele bi se zabašuriti u ovom mnoštvu kojekakvih zaključaka. Prva je izvješće o proračunu za 2018. godinu i prvi rebalans proračuna za 2019. godinu. Ovaj rebalans za 2019. godinu pokazuje kako u Gradu zapravo i nema novaca. Grad je u minusu kako god okrenete i prebacuje se novac iz kulture i drugih neprofitnih stavaka, kako bi se namirile dvije ključne stavke – smatra Maričić.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Kako kaže, prva je ured gradonačelnika, odnosno promidžba istog, a druga je višestruko uvećavanje iznosa za kulturne manifestacije. Kaže da ga smeta to što se uzima od muzeja, knjižnice i ostalih kulturnih institucija.

Smeta ga i nesretno donesena odluka o dadiljama i vrtićima koje će se naći na reviziji.

Koprivnica kakvu zaslužujemo // Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

– Glavni problem koji se tiče dadilja je bio taj da su smanjili iznos subvencioniranja djece s 1000 na 700 kuna i to sada vraćaju, a tu odluku podržavamo. Međutim, oni su stavili još i za djecu do godinu dana, za djecu s teškoćama u razvoju, a zaboravili su na djecu s teškoćama u razvoju mlađu od godinu dana. Ja sam sudjelovao u javnoj raspravi oko toga, međutim odgovor koji su oni tamo pripremili je neodgovarajući. Ako dijete s teškoćama u razvoju starije od godinu dana zauzima dva mjesta kod dadilje, to znači da je njegov trošak tri tisuće kuna. Ako se subvencionira s dvije tisuće kuna, onda imamo samo dvije mogućnosti. Ili će se dadilja odreći prihoda od 500 kuna, ili se roditelj morati subvencionirati s tisuću kuna boravak svog djeteta kod dadilje. Zato je moj prijedlog bio da gradska subvencija bude 2.500 kuna, tako da roditeljska subvencija ostane 500 kuna, kao i za drugu djecu – smatra aktivist Siniša Bosanac.

Kaže kako je gora stvar za djecu s poteškoćama u razvoju do godinu dana, njih uopće nisu predvidjeli, iako postoji zakonska mogućnost. Ako dadilja uzima dijete do godinu dana s teškoćama u razvoju, ona uzima tri mjesta. To je trošak tog djeteta ukupno 4.500 kuna. U ovom trenutku to dijete uopće neće moći ići kod dadilje ili će roditelj subvencionirati iznos od 1.500 kuna jer oni to nisu predvidjeli, kaže Bosanac.

Nezavisni gradski vijećnik Miodrag Maričić na ovoj je press konferenciji najavio da s prvim srpnja daje ostavku na mjestu gradskog vijećnika zbog načina na koji sadašnje Gradsko vijeće funkcionira i rasprava koje se vode.

čitam...