Obilazak osnovnih škola

FOTO Mišel Jakšić najavio gradnju nove osnovne škole Podolice i bez potpore Vlade

12:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Naš sporazum s Vladom očito ide svome kraju i uskoro će biti prekinut od strane države, a nakon toga ćemo mi prezentirati svoj model na kojem radimo, rekao je Mišel Jakšić.

Ovoga tjedna počelo je drugo polugodište u većini hrvatskih škola pa tako i u koprivničkim. Tim je povodom v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić sa svojom zamjenicom Melitom Samoborec obišao osnovne škole kojima je Grad osnivač, družio se s profesorima te posjetio učenike tijekom nastave.

– Kada obilazimo naše osnovne škole obično spojimo tehničko-operativne razgovore, čujemo pohvale na račun naših đaka, nastavnika, njihovih rezultata, a i iskoristimo priliku da porazgovaramo o budućim planovima i zajedno dalje radimo na razvoju obrazovanja i naših osnovnih škola – pojasnio je Mišel Jakšić svrhu obilaska u Osnovnoj školi Đuro Ester.

U koprivničkim je osnovnim školama oko 2500 djece, a moglo bi ih biti i više ako se ostvari plan o osnovnoj školi Podolice. Njena gradnja je na čekanju zbog vladinog odustajanja od financiranja kroz model javno-privatnog partnerstva, no Jakšić najavljuje rješavanje problema na neki drugi način.

Foto: Matija Gudlin

– Naš sporazum s Vladom očito ide svome kraju i uskoro će biti prekinut od strane države, a nakon toga ćemo mi prezentirati svoj model na kojem radimo. Uspostavili smo komunikaciju s određenim tvrtkama i financijskim institucijama koje prate što se događa s Ministarstvom i Vladom i imaju neke modele koje su spremni podnuditi jedinicama lokalne samouprave, a ne uključuju Vladu – otkrio je Jakšić te napomenuo da će se s projektom krenuti ove ili iduće godine, što ovisi o raskidanju ugovora s Vladom, gdje je cilj izbjeći plaćanje penala.

– Onog trena kada sporazum bude raskinut, idemo u novu priču i idemo graditi školu – uvjeren je.

Učenici su zamjeniku koji obnaša dužnost gradonačelnika i njegovoj zamjenici rado otkrili kako provode dane u školskim klupama, kako se slažu s nastavnicima i u kojim srednjim školama namjeravaju nastaviti svoje obrazovanje. Sanja Prelogović, ravnateljica OŠ Đuro Ester, pohvalila je ponašanje svojih učenika i istaknula da je jedan od ciljeva škole pojačan naglasak na odgoju.

– Osnovna škola prije svega i ima naziv odgojno-obrazovna ustanova. Ponekad se svi izgubimo u sadržajima i stavimo težište na obrazovanje. Naravno da je to potrebno i da trebamo imati obrazovane mlade ljude, ali ako ne stavimo težište na odgoj, propali smo kao društvo. Ne možemo zamijeniti obitelj, ako u obitelji postoji dobar odgoj, mi smo samo dodatak. No, možemo jako puno učiniti, ipak su djeca ovdje s nama šest do osam sati. Naš je moto da ne moraju svi učenici postati odlični učenici, ali mogu postati odlični mladi ljudi – smatra ravnateljica.

Loading...