pitomo mjesto u prigorju

FOTO MISTERIJ Ulica Vražje oko puna je udovica, a naziv je dobila prema legendi o izvoru vode i varanju partnera

08:00h
0
Vražje oko
Vražje oko naziv je ulice u Tremi // Foto: Ivan Brkić

Trema je malo, prigorsko, pitomo mjesto koje se nalazi u sastavu općine Sveti Ivan Žabno. Mjesto okruženo šumom, nepreglednim livadama i pašnjacima, mirom i tišinom…

Iako na prvi pogled izgleda kao tipično selo, koje se sastoji od niza ulica, u obilasku mjesta doći ćete do jednog od raskršća na kojem se nalazi znak s neobičnim i pomalo sablasnim nazivom ulice, a na kojem piše – Vražje oko. No to nije sve, ispod znaka stoji strelica koja vodi na groblje.

Ne možete, a da na skrenete s puta i saznate što se tu skriva.

Vražje oko
Prazno dječje igralište u Vražjem oku //Foto: Ivan Brkić

Tog tmurnog i kišnog jesenskog jutra, put nas je odveo u tom smjeru.

Na ulici je, iznenađujuće, čak i bilo stanovnika koji su se bavili svojim već tipičnim jutarnjim ritualima.

Vražje oko
Danica pokazuje prema izvoru // Foto: Ivan Brkić

Danica Fajtić, jedna je od stanovnica u toj ulici, koja tu živi već 50-ak godina, ispričala nam je legendu po kojoj je ulica dobila taj naziv. Priča ide tako da u mjestu postoji izvor vode oko kojeg su se nekad okupljali mještani.

– S obzirom na to da je baš taj izvor bio jedini, mještani nisu imali izbora nego tamo ići po vodu. Svaki dan tu se okupljao velik broj mještana, a problem je uvijek bio taj što su se žene redovito svađale kad bi se tu našle. Pogotovo kad bi se prepričavalo o tome tko je s kim i zašto bio, odnosno tko se s kim spetljao. Iz tog su se izvora samo rađale svađe pa ga je narod prozvao Vražjakom. Kako je bio svjedok svakakvih priča, na kraju je taj dio sela prozvan Vražje oko – ispričala nam je D.Fajtić.

Vražje oko
U blizini drveta i danas se nalazi izvor //Foto: Ivan Brkić

I dok neki na naziv ulice reagiraju uobičajeno, ima i onih koji se zgražaju i nije im jasno otkuda dolazi. Upitali smo ju i kako je živjeti u selu i je li Vražje oko poželjno za život.

Vražje oko
Vinko Fajtić u košnji trave za životinje // Foto: Ivan Brkić

– Tu vam je tako lijepo, mirno i tiho. Ima nas 40-ak koji živimo u toj ulici. Ima dosta udovica, a fali nam i dječjeg smijeha. No, moram vam reći da se svi zaista dobro slažemo, njegujemo dobrosusjedske odnose i pomažemo si. Inače, bilo je želja da se naziv ulice promijeni, ali eto, odustalo se ipak – kazala nam je D. Fajtić.

No, nismo se ipak mogli oteti tom lošem dojmu koji su ostavili na nas prazno nogometno i dječje igralište. Bilo je baš sablasno pusto…

Vražje oko
Svakodnevnica u Vražjem oku // Foto: Ivan Brkić

 

 

 

 

čitam...