STEM KITEENS

FOTO Mlade Koprivničanke na zabavnim radionicama izrađivale vlastite web stranice i 3D modele

Održane su tri radionice naziva MAXI FUN WITH micro:bit, Hello Girl! i 3D modeliranje, pod vodstvom Tomislava Pandurića, Ivone Palko i Endrine Eskić.

10:30h
0

Besplatne edukacije kroz projekt STEM KITEENS namijenjene djevojkama od 14 do 19 godina održane su jučer u koprivničkom Pučkom otvorenom učilištu.

Inače, cilj je zainteresirati mlade djevojke za područja znanosti, inženjerstva, matematike i informatike.

Održane su tri radionice naziva MAXI FUN WITH micro:bit, Hello Girl! i 3D modeliranje, pod vodstvom Tomislava Pandurića, Ivone Palko i Endrine Eskić.

Tema prve bio je macro:bit. Polaznici su mogli saznati što on označava, zašto je toliko popularan te ga isprobati kao kalkulator, igricu, gitaru i GPS. Sljedeća radionice bile su, jednako tako, kreativne, a moglo se naučiti kako izraditi vlastitu web stranicu, ali i svoj 3D model.

Prije samog početka sudionice ovih radionica pozdravio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Mi u Koprivnici se volimo dičiti s tim da na svim ključnim funkcijama osim na gradonačelničkoj, ali i to je bilo do nedugo, su nam žene. To ćemo držati i dalje i zato se veselimo ovakvim stvarima gdje i STEM područja i neka područja koja su precizirana i zacrtana kao nešto što je sigurno važno za razvoj grada, za razvoj države i našeg društva u cjelini, da  možemo pokretati radionice, možemo pokretati priče koje uključuju primarno žene. Želim vam da uživate, da pokrećete te nove priče i da nam dođete opet. – rekao je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Mišel Jakšić.

Jedan o predavača je Tomislav Pandurić, nastavnik infromatike u osnovnoj školi u Osijeku i udžbenika za informatiku od petog do osmog razreda, autor priručnika za učenike i nastavnike, voditelj radionica u brojnim ljetnim školama i zajednici tehničke kulture u STEM području, a koji je održao dvije radionice.

– Prva je micro:bit, odnosno pokazao sam kako se on koristi kroz različite zadatke. Simulirali smo proizvodnju električne energije sa malim generatorom i na kraju smo napraviti jednu malu lampu koju će svaka sudionica ponijeti kući. Druga radionica je 3D modeliranje, odnosno uvod u 3D printanje. – rekao je Tomislav Pandurić.

O vremenu digitalizacije i prijenosu podataka na Internet, i o osnovama izrade web stranice predavanje su održale Ivona Palko i Endrina Eskić, studentice informacijskih znanosti i informacijskih tehnologija.

Kitteens želi motivirati i ohrabriti sve djevojke koje se pronalaze u tehničkim smjerovima IT sektora. Zanimljivim predavanjima i radionicama nastoji se razviti što veći interes za STEM koji spada u područje prirodoslovno matematičkih znanosti te tehnologije i inženjerstva.

U konačnici, program je završio podjelom diploma i druženjem.

 

Loading...