Bakina kuharica

FOTO Mlade i stare spojila je ljubav prema sarmi, digancima i trgancima

12:19h
0
Druženje pod suncobranima // Foto: Matija Gudlin

Gospon Vinko smatra da je važno prenositi takva znanja na mlađe naraštaje, kako bi i oni kad odrastu mogli svoje supružnike iznenaditi umijećem u kuhinji.

Pod suncobranima koprivničke knjižnice okupilo se zanimljivo društvo s ciljem stvaranja Bakine kuharice. Vrijednu skupinu čine najmlađa i najstarija generacija Koprivničanaca, a više o svemu ispričala nam je Danijela Petrić, knjižničarka dječjeg odjela Frana Galovića.

– Bakina kuharica dio je programa suradnje s koprivničkim Domom za starije i nemoćne, a kroz koji se na mlađe naraštaje prenosi ostavština naših baka. Ove godine je to zdrava prehrana i recepti prema kojima su nekoć bake kuhale hranjive obroke za svoju djecu – objasnila je knjižničarka i rekla kako će djeca pokušati iste recepte ilustrirati, a iz čega će se napraviti digitalna kuharica dostupna na web stranici knjižnice.

Milka Horvat, korisnica koprivničkog Doma učila je kuhati od svoje mame i drugih žena, ili pak sama.

Baka Milka radi sarmu na svoj način // Foto: Matija Gudlin
Baka Milka radi sarmu na svoj način // Foto: Matija Gudlin

– Omiljeno jelo koje sam pravila svojoj mnogobrojnoj obitelji od petero djece, a kasnije i njihovoj djeci, jest sarma. Moja je sarma nešto drukčija, jer bih skuhane sarme prebacila u protvan i prelila ih juhom dopravljenom zafrigom i pomiješanom s vrhnjem, pa to sve zapekla. To je posluženo uz pire svima bilo odlično – podijelila je jedan od svojih tajnih recepata baka Milka i rekla kako uživa u ovom projektu te kako je već posjetila sve vrtiće.

– Omiljeni kolač mi je digani s orasima koji se nekad radio otprilike, jer na selu nismo imali vagu. Tijesto se zimi dizalo u zdjeli stavljenoj u lavor s vrućom vodom, a moja mama orahe nije mljela nego ih je gnječila u mužaru pa zalijala slatkim mlijekom. A fil se obogatio s još šećera te malo ruma i grožđica – pružila nam je baka Milka romantiziranu sliku iz kuhinje njene majke.

Svestrana Milica Poca u Domu se naučila koristiti kompjuterom, korisnica je Bibliobusa i bavi se mnogim drugim aktivnostima.

– Naučila sam kuhati vrlo mlada, jer nas je bilo sedmero braće, a mamica nam je umrla mlada. Na selu se kuhalo ono što je izraslo u vrtu – mnogo povrća, grah, krumpir. Nažalost, ostala sam bez svoje stare bilježnice u koju sam zapisivala recepte, ali sam nešto zabilježila na kompjuteru – ispričala nam je baka Milica i s nama podijelila recept za trgance.

– Od jajeta, pola kile brašna, vode i soli zamijesi se čvršće tijesto, pa se u kipuću vodu

Zajedničko stvaranje kuharice // Foto: Matija Gudlin
Zajedničko stvaranje kuharice // Foto: Matija Gudlin

trgaju komadići tijesta i skuhaju. Trganci se kao tjestenina poslužuju zaliveni vrhnjem ili lukom poprženim na svinjskoj masti – prenijela nam je baka Milica svoju jednostavnu i za djecu hranjivu recepturu.

Zaključila je kako se današnja kuhinja od nekadašnje podosta razlikuje te da je ona u prošlosti bila mnogo zdravija.

– Danas se sve svodi na gotove začine poput Vegete i Knorrovih začina, a u prošlosti nismo imali drugih začina do peršina, mrkvice i onoga što raste u vrtu. Sad je sve to puno aditiva – zaključak je bake Milice.

Šarmantni Vinko Sambol predstavio se kao štićenik Doma za starije i moćne osobe koji je naučio kuhati silom prilika kad se prvi put rastao, tako da je samouk. Najviše voli dinstati krmenadl uz krumpir na ploškice, a i veliki je ljubitelj slatkoga.

– Najviše volim vanil-kifliće i mađaricu, a s djecom ću podijeliti recept za palačinke – rekao je gospon Vinko koji smatra da je važno prenositi takva znanja na mlađe naraštaje, kako bi i oni kad odrastu mogli svoje supružnike iznenaditi umijećem u kuhinji.

čitam...