Dan mimoza

FOTO Mlade žene česta su meta raka vrata maternice, a na trgovima Podravine i Prigorja danas se borilo protiv te opake bolesti

Dan mimoza obilježava se diljem Hrvatske, a u Podravini i Prigorju organizirala ga je Liga protiv raka Koprivničko- križevačke županije.

14:16h
0
Foto: djurdjevac.hr

Danas je na trgovima gradova diljem Podravine i Prigorja obilježen deseti Dan mimoza.

Dijeljenjem prigodnih informativnih letaka i prodajom mimoza građanima se nastoji podići svijest o raku vrata maternice i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa.

Dan mimoza obilježava se diljem Hrvatske, a u Podravini i Prigorju organizirala ga je Liga protiv raka Koprivničko- križevačke županije.

U Koprivnici su educirali građane ispred Gradske tržnice od devet do 12 sati, dok se Dan mimoza u Đurđevcu i Križevcima obilježavao od 10 do 12 sati. S obzirom na vrstu raka, prvenstveno se orijentira na poticanje žena na redovite kontrole te na brigu o intimnom zdravlju.

I ove su se godine stanovnici Koprivničko-križevačke županije iskazali u odazivu na Dan mimoza, a ukupno je prikupljeno 11 tisuća kuna koje će se utrošiti na daljnje aktivnosti Lige, odnosno borbu protiv raka u smislu preventivnih programa i onih koji omogućavaju bolju kvalitetnu liječenja oboljelih.

– Sredstva prikupljena ovom akcijom namijenjena su za aktivnosti županijske Lige protiv raka, što uključuje preventivne programe, ali isto tako i programe koji omogućavaju bolju kvalitetu liječenja i postoperativne skrbi te druge oblike skrbi koje trebaju oboljeli – rekao je dr. Željko Odobašić, tajnik Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Važno je znati da se rak vrata maternice može spriječiti jer je njegov uzrok poznat, a to je HPV, odnosno humani papiloma virus, koji se spolno prenosi, a protiv njega se moguće cijepiti već u ranoj dobi. To je i druga najčešća vrsta raka, nakon raka dojke, koji pogađa žene mlađe od 35 godina, no ako se dovoljno rano uoči, moguće ga je i izliječiti.

Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Zbog relativno visokog pobola, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

 

Loading...