Natječaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje

FOTO Mladi pisanjem, slikanjem i fotografiranjem pokazali kako treba reagirati u katastrofi, Greta Lonjak: Velika vatra guta sve pred sobom, nazovi 112, to je broj koji te spašava

Na razini države pristiglo je oko 5000 radova, a iz županije oko 180. Pročelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Ivan Kramarić naglasio je da se broj radova svake godine povećava, što ih iznimno veseli.

18:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Djeca i mladi predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta danas su primili priznanja u sklopu natječaja za izradu likovnih, literarnih i foto radova.


Natječaj je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a prema riječima voditeljice natječaja Laure Rasinec, cilj je osvijestiti načine ponašanja u opasnim situacijama.

– Cilj je educirati djecu, znanje o tome kako se ponašati u opasnim ili katastrofalnim situacijama može biti i životno važno – upozorila je ona.

Foto: Matija Gudlin
Zita Husnjak // Foto: Matija Gudlin

Prvo mjesto za likovni rad osvojila je Zita Husnjak iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice, koju su za rad inspirirali požari, koji su nažalost česti na našem području.

– Crtala sam vatrogasce kako gase šumu, volim crtati i to sam baš htjela – rekla nam je ona.

Greta Lonjak Osnovna škola iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski već od malih nogu zna koliko je važno zvati 112, a to je pretočila i u svoj sastavak, kojim je osvojila drugo mjesto u konkurenciji literarnih radova.

Foto: Matija Gudlin
Greta Lonjak // Foto: Matija Gudlin

– Velika vatra guta sve pred sobom, auti jure i sirena zove. Trče vatrogasci, vremena nema, rekli su ‘Požar je i zlo se sprema’. Oluja se sprema i more je snažno, brodovi pucaju, a ribar nas zove. Sirena se čuje, požurite samo, ako ste brzi, jako je važno. Cijeli svijet pomoć vašu treba. Bilo gdje da si, nazovi 112, to je broj koji te spašava, zato je važno da se to zna – oduševila je Greta prisutne svojim mislima.

Prvo mjesto osvojila je Lana Harča, koja je na dječji emotivan način opisala koliko joj znači biti vatrogasac i natjecati se za svoje selo.

– Bilo je to kad sam imala pet godina. U mom selu, Svetom Petru Orehovcu, održalo se vatrogasno natjecanje. Naš vatrogasni predsjednik odlučio je da se i mi djeca natječemo. Djeca su bila pozvana u Vatrogasni dom. Meni je to bilo zabavno pa sam i ja zamolila roditelje da idem. Postala sam vođa svoje ekipe jer sam bila najmlađa. Pobijedili smo i otišli u Križevce na natjecanje. Bilo me je jako strah, bila sam vođa i trebala sam se potpisati, a još se nisam ni znala potpisati. Tako sam zavoljela vatrogastvo – podijelila je Lana s okupljenima.

Foto: Matija Gudlin
Lana Harča // Foto: Matija Gudlin

Na razini države pristiglo je oko 5000 radova, a iz županije oko 180. Pročelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Ivan Kramarić naglasio je da se broj radova svake godine povećava, što ih iznimno veseli.

Zadovoljan je i župan Darko Koren, koji je naglasio da je važno razvijati odgovornost o žurnim službama već od najmlađe dobi.

– To je i u kontekstu preventive, koja je možda i najvažnija. Ovi mladi su na neki način podmladak žurnih službi, gotovo da su već na razini profesionalizma – smatra Koren.

NAJBOLJI RADOVI KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Likovni radovi predškolske dobi
1. Jan Perčulija, DV Maslačak Đurđevac
2. Viktorija Šinko, DV Leptirić Hlebine
3. Nika Matić, DV Iskra Đelekovec

Likovni radovi učenika od 1. do 4. razreda OŠ
1. Zita Husnjak, OŠ ANG KC
2. Josipa Dombaj, OŠ Gola
3. Eva Pavlović, OŠ Gola

Literarni radovi učenika od 1. do 4. razreda OŠ
1. Lana Harča, OŠ Sveti Petar Orehovec
2. Greta Lonjak, OŠ ANG KC
3. Iva Mulvaj, OŠ Gola, PŠ Otočka

Likovni radovi učenika od 5. do 8 razreda OŠ
1. Mariana Rođak, OŠ Kloštar Podravski, PŠ Podravske Sesvete
2. Laura Krog, OŠ Đuro Ester KC
3. Lucija Šimek, PŠ Podravske Sesvete

Likovni radovi učenika s posebnim potrebama
1. Kristina Bogdan, COOR Podravsko sunce
2. Romeo Balog, COOR Podravsko sunce
3. Milena Horvat, COOR Podravsko sunce

Foto radovi učenika srednjih škola
1. Lucija Habijanec, Gimnazija I. Z. Dijankovečkoga KŽ
2. Barbara Ban, Gimnazija I. Z. Dijankovečkoga KŽ
3. Ana-Marija Baturina,Gimnazija I. Z. Dijankovečkoga KŽ

 

čitam...