Popularizacija STEM područja

FOTO Mladi robotičari iz Ludbrega posjetili predsjednicu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je potrebu reforme hrvatskog obrazovanja u tom području kako bi se iskoristili potencijali zemlje za gospodarski razvoj.

15:44h
0
Foto: Grad Ludbreg

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom je uredu održala Dan otvorenih vrata s temom Popularizacije STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

Svoja otkrića, istraživanja, eksperimente, inovacije, robote i modele predstavilo je 170 mladih znanstvenica i znanstvenika, inovatora, studenata i učenika među kojima i učenici Srednje škole Ludbreg: Antonio Vlahović(3.d razred), Dean Copan(2.d razred), Ivan Jovanović(3.d razred) i Vilim Stančin (2.d razred) zajedno sa mentorom Željkom Posavcom.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je potrebu reforme hrvatskog obrazovanja u tom području kako bi se iskoristili potencijali zemlje za gospodarski razvoj.

– Pozornost cijeloga društva sigurno treba neprestano usmjeravati na teme našeg današnjeg druženja, a to su STEM programi i obrazovanje za zanimanja iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematičke znanosti – rekla je predsjednica istaknuvši da je riječ o područjima u kojima su promjene stalne i brze te je stoga potreban dinamičan obrazovni sustav.

-Jer, oni koji budu pasivno čekali, neće moći krenuti na put gospodarskog razvoja. Zato Hrvatska mora odlučiti želi li čekati ili već biti u vlaku napretka koji vodi prema budućnosti. Ne želimo čekati, no prije svega, moramo biti svjesni da je ulaganje u obrazovanje, djecu i mlade investicija, a ne trošak – poručila je predsjednica.

Kazala je i kako svi okupljeni dokazuju da Hrvatska ima velike potencijale koji mogu biti predvodnici općeg društvenog napretka.

Svakako da je bila čast upoznati se s uredom predsjednice i veliki je to uspjeh za Srednju školu Ludbreg koja je bila pozvana na Pantovčak.

-Cijela reprezentacija robotičara koji sudjeluju na svjetskom RoboCup natjecanju sudjelovala je u STEM danu, a osim SŠ Ludbreg iz naše županije predstavili su se i robotičari 1. OŠ Varaždin, dok je Prva gimnazija Varaždin također bila pozvana na STEM dan. Bili su tu i FSB, FER, Institut Ruđer Bošković, PMF i mnogi drugi i sigurno da je jako ugodno naći se u takvom renomiranom društvu ustanova koje su sam vrh obrazovanja u Hrvatskoj ali i šire. Za nas je to poticaj da radimo još više i još bolje s našim učenicima. Smatram da bih svaka škola trebala preuzeti odgovornost te sve više uvoditi STEM u obrazovanje svojih učenika kao što to čini i Srednja škola Ludbreg. – rekao je Željko Posavec, mentor ludbreških robotičara.

čitam...
Loading...