u posjet starim vremenima

FOTO I mladi i stari uživali u pitomačkoj manifestaciji koja je spojila prošlost i sadašnjost, posebnu pažnju plijenio je dolazak Petra Preradovića

Učenici Osnovne škole Petra Preradovića na Trgu su u školskim klupama posjetiteljima pokazali svoje umijeće u pisanju krasopisom koristeći pero i tintu. 

17:55h
0
Foto: pitomaca.hr

Na pitomačkom Trgu kralja Tomislava ove je subote otvorena zanimljiva manifestacija pod nazivom U posjet starim vremenima.

Bio je to istovremeno i 15. sajam tradicionalne enogastronomije i baštine iz doba Petra Preradovića. Goste iz svih dijelova Općine Pitomača, Špišić Bukovice, Kloštra Podravskog, Sesveta Podravskih, Okrugljače i šire na početku manifestacije pozdravio je i informirao o događajima koji su uslijediti predsjednik Vijeća općine Pitomača Rikard Bakan.

Manifestaciji su se pridružili i sudionici biciklijade “Biciklom u posjet starim vremenima u doba Petra Preradovića”.

Radionica krasopisa // Foto: pitomaca.hr

Učenici Osnovne škole Petra Preradovića na Trgu su u školskim klupama posjetiteljima pokazali svoje umijeće u pisanju krasopisom koristeći pero i tintu.

Dramska skupina HKUD-a Frankopan iz Ferdinandovca izvela je simpatične igrokaze, dok se za glazbeni štimung pobrinuo zbor Udruge umirovljenika Pitomače.

Pojedinačno su se predstavile i predsjednice udruga, sudionice manifestacije, starim zanatima iz Preradovićevog vremena te su pozvale prisutne na razgledavanje svojih štandova i kušanje izloženih delicija. Za dobru kapljicu pobrinule su se udruge Vinara i vinogradara sa svojim biranim vinima. Vrsnu hranu pripremljenu na starinski način osigurala je i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

Foto: pitomaca.hr

Oko 20 sati slijedio je i svečani dolazak Petra Preradovića na kalesu i konjskoj zaprezi, uz brojnu pratnju publike iz njegove rodne Grabrovnice te ostalih mjesta. Visokog gosta okupljeni su dočekali pjesmom i plesom. Svečani doček i dirljivi susret s majkom i sestrom odvijao se po scenariju Siniše Cmrka.

Uz bogate etno i gastro sadržaje te glazbu Podravskih mužikaša zabava se odvijala do kasno u noć.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Pitomača i Općine Pitomača.

čitam...