tradicija

FOTO Molvarka Katica Lončar oživljuje dah starine: Na tkalačkom stanu tka veš, vanjkuše, vanjkušnice, obrisače, tepihe

Ručno rađen nared odnosno tkalački stan od tvrdog drveta na kojem Katica radi, izvorni je od predaka njezinog supruga koji su bili tkalci.

13:31h
0
Foto: Općina Molve

Molvarka Karica Lončar poznata je po svojoj ljubavi prema tkanju i starinama te čuvanju kulturne baštine molvarskog kraja.

Njezina posvećenost tkanju i očuvanju takve tradicije započela je još davne 1999. godine, jer je uočila da su ljudi prestali cijeniti starine i svakodnevicu naših starih, pa je njezina ljubav prema očuvanju starina i tkanju samo porasla.

Svojim dugogodišnjim hobijem, tkanjem na tkalačkom stanu, danas oživljuje dah starine, pa tako stvara raznoliki veš, vanjkušnice, obrisače, tepihe i druge kućanske ukrase i potrepštine.

Ručno rađen nared, odnosno tkalački stan od tvrdog drveta na kojem Katica radi, izvorni je od predaka njezinog supruga koji su bili tkalci.

Foto: Općina Molve

Ponekad je potrebno i nekoliko dana za pripremu lana za nared na kojem će se tkati. Na vitlenke se stavlja lan kako bi se dobile klupke konca, odnosno lana kojim se kasnije tka. Nakon vitlanja slijedi snovača kojom se lan prebira. Na vrhu snovače nalaze se klini putem kojih  praljkom razabire lan, što treba biti vrlo čvrsto rađeno i sa znatnom dozom koncentracije kako ne bi bilo pogrešaka. Tek nakon toga započinje proces stavljanja lana na nared, za što joj je potrebna i pomoć ukućana jer se ponovno radi o jednom fizički zahtjevnom postupku za početak tkanja.

Kako je tkanje nekada bilo sastavni dio jednog domaćinstva, a broj članova u obitelji je bio veći, svi su ukućani sudjelovali u pripremi lana za nared i tkanju.

– Već sam sad ponosna na svoje sinove koji mi pomažu i kojima mogu prenositi ovakvo znanje i nadam se da će oni jednog dana za mnom čuvati ovu baštinu i prenositi je svojoj djeci – kazala je Katica.

Tkanje je vrlo zahtjevno i procesualno, jer postoji cijeli skup pripremnih radnji da bi konci, odnosno lan, stigao na nared, a svaki zasebni dio postupka izuskuje i znatan fizički napor. Veliku zahvalnost iskazuje Mariji Ivančan koja ju je podučila tkanju i prenijela veliku ljubav koju sada prenosi drugima.

Veliko znanje i iskustvo u tkanju Katicu je inspiriralo na stvaranje vlastitih originalnih tkalačkih proizvoda po mustrama koje je sama napravila, a koje zatim pretače u djelo i prekrasne tkalačke torbe, zavjese, pregače i drugo, stoji na općinskim stranicama.

Dugogodišnja je članica KUD-a Molve, crkvenog zbora i Društva za povjesticu i starine Molve.

Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve
Foto: Općina Molve