svačana sjednica

FOTO Molve odlučno gaze u bolje sutra, Ivančan: Okrećemo se mladima, puno radimo, ulažemo i gradimo

14:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Brojni uzvanici prisustvovali su Svečanoj sjednici općine Molve koja se zaista ima čime pohvaliti. Načelnik Zdravko Ivančan na samom je početku pozdravio goste i u svojem je govoru nabrojio sve realizirane projekte i one koji će to tek postati.

– Ovo je 25. godina općine od samostalnosti Lijepe naše. Ova godina bude zabilježena po velikim događanjima i projektima u našoj općini. Kod nas se na muci poznaju junaci. Kod nas se puno radi, ulaže i gradi. Sve to donosi boljitak za općinu i mještane – počeo je načelnik.

On je posebno naglasio važnost budućnosti, onoga što je ispred nas, a to su, kako kaže, mladi.

– Želimo da svi imaju iste uvjete življenja, okrenuli smo se mladima. Već dvije godine imamo više rođenih nego umrlih. Molve žive i imaju mogućnosti razvijanja kulturnog i vjerskog života jer mladih ljudi imamo i zbog toga smo izuzetno ponosni – naglasio je Ivančan.

Foto: Ivan Balija
Zdravko Ivančan // Foto: Ivan Balija

Od završenih EU projekata načelnik je izvojio dva:

– Projekt Rekonstrukcije nerazvrstanih cesta na području Općine Molve – dionica Molve Zapad. Radovi su završeni početkom lipnja ove godine dok je tehnički pregled obavljen u srpnju i cesta je puštena u promet. Ukupna vrijednost projekta iznosi 886.049,55 kuna.

Projekt Energetske obnove Dječjeg vrtića Pčelica Molve. Krajem travnja ove godine završena je energetska obnova Dječjeg vrtića Pčelica Molve. Ukupna vrijednost projekta iznosi 740.003,14 kuna. Oformile su se još dvije nove vrtićke skupine te će u jesen biti još više djece koji će polaziti novoobnovljeni vrtić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Općina Molve ponosi se i EU projektima koji su u tijeku: 

Projekt Građenja reciklažnog dvorišta na području Općine Molve. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.278.900,00 kuna. Završetak se očekuje do kraja kolovoza ove godine te stavljanje u rad reciklažnog u kasnu jesen 2019.

– Građenjem reciklažnog dvorišta, nabavom spremnika za odvojeno razvrstavanje otpada, saniranjem divljeg odlagališta otpada Gaić i raznim radionicama o načinu razvrstavanja otpada Molve su jedna od prvih zelenih Općina u našoj Županiji. To je naša najveća investicija – rekao je Ivančan.

– Projekt Nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Procjena ukupnog iznosa nabave spremnika iznosi 210.518,46 kuna.

– Općina Molve prijavila je potrebu za 1202 spremnika od čega je 498 kanti za papir i 2 kontejnera, 500 kanti za plastiku i 2 kontejnera te 200 kanti za biootpad – istaknuo je.

Projekt WIFI4EU – Besplatan Internet za mještane Općine Molve. Općina Molve osvojila bespovratna sredstva u obliku jednokratnog iznosa Vaučera u vrijednosti 15.000 eura čime će se omogućiti postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života na našem području. Desetak pristupnih točaka biti će postavljenih u centru naselja Molve na koje će se svi mještani moći besplatno povezati na internet.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Načelnik Ivančan istaknnuo je EU projekte s projektnim partnerima:

Projekt Održive misli. Korisnik projekta je Grad Đurđevac, dok su partneri na provedbi projekta općine: Molve, Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje.

– Cilj projekta je da djeca usvoje navike pravilnog odvajanja otpada i nauče važnost recikliranja od najranije dobi što će voditi smanjenju količina otpada na odlagalištu te smanjenju njegov štetnog utjecaja. Ukupan iznos projekta iznosi 492.494,32 kune, dok je iznos EU potpore 418.620,16 kuna – naglasio je.

Provedba projekta Brižne žene Podravske Zaželi – Program zapošljavanja žena. Nositelj projekta je Općina Kalinovac, a partneri na projektu su Općina Molve, Općina Ferdinandovac, Općina Novo Virje, Općina Podravske Sesvete, Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Križevci i Centar za socijalnu skrb Đurđevac. U Općini Molve zaposlene su tri gerontodomaćice koje imaju na brizi 24 korisnika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.083.630,35 kuna.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ivančan je najavio EU projekte koji trebaju zaživjeti:  

Projekt Izgradnja širokopojasne infrastrukture za pristup internetu.

– Potpisan je Sporazum o suradnji na provedbi Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za pristup internetu za područje Grada Đurđevca te Općina Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje – rekao je.

Projekt Rekonstrukcija društvenog doma u Repašu. Donesena je Odluka o prihvatljivosti projekta i odabiru na razini LAG-a Podravina, a vrijednost radova je oko 140.000 kuna. Realizacija projekta obuhvaća građevinsko-obrtničke radove, rušenje i demontažu, zidarske radove, podno-polagačke radove i stolarske radove.

– Općina će svojim sredstvima opremiti kuhinju u vrijednosti 50.000 kuna u društvenom domu Repaš – naglasio je. 

Tu su i neizostavni općinski projekti na koje je načelnik izuzetno ponosan:

– Postavljena je NOVA LED RASVJETA u naselju Repaš, a vrijednost izvođenja radova i nabave led lampi je oko 250.000 kuna.

– Ovim ulaganjem štedi se električna energija za čak četiri puta. U planu je postava led rasvjete u cijelom naselju Repaš i Gornjoj Šumi čime će se u potpunosti modernizirati i uštediti na potrošnji električne energije – najavio je.

Novoobnovljena školska kuhinja OŠ Molve čija je vrijednost investicije 215.000 kuna veliki je projekt.

– Izvršeni su građevinski radovi oko uređenja okoliša oko Kapelice Majke božje Molvarske u Marijanskoj ulici, a vrijednost investicije je oko 300.000 kuna.

Pri kraju su građevinsko-obrtnički radovi na izgradnji HALE u poslovnoj zoni Brzdeljeva u vrijednosti tri milijuna kuna koju radi Selsko komunalno društvo Molve u suradnji sa Udrugom Drava-Sava.

– Sufinanciranje Hrvatskih voda za radove rekonstrukcije i sanacije pročistača i cjevovoda biti će u 80 postotnom iznosu dok će ostatak od 20 posto sredstava osigurati Općina Molve. Ukupna vrijednost radova iznositi će oko 2.100.000 kuna.

– Rekonstrukcija društvenog doma/kulturnog centra u vrijednosti od 2.700.000 kuna. Projektom rekonstrukcije će se stvoriti ugodan prostor u postojećem društvenom domu u kojem će se održavati kulturno-umjetničke, društvene, vjerske i političke manifestacije unutar općine Molve.

– Cilj je stvaranje prostora koji će biti dostupan na korištenje svim udrugama, školi i vrtiću za održavanje koncerata te različitih društvenih skupova, što će u konačnici dovesti do povećanja socijalne uključenosti svih skupina stanovništva – naglasio je načelnik Ivančan.

– Projeskt izgradnje Pastoralno-socijalnog centra u vrijednosti investicije od 9,5 milijuna.

Centar bi sadržavao kapelicu, višenamjensku dvoranu, župni ured, sakristiju, prostorije za prijem i sastanke, sobe za stanovanje svećenika i časnih sestara, sobe za smještaj povremenih posjetitelja cca 30 osoba, kuhinja, kotlovnica, sanitarne prostorije, garaža – najavio je Ivančan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na svečanoj sjednici općina je pohvalila i svoje obrtnike, poljoprivrednike, ugostitelje dodjelivši im javna priznanja.

Također, djeca koja su sudjelovala na raznim natjecanjima i postigla zavidne rezutate narašena su s 500 kuna, a isto toliko dobili su i njihovi mentori.

Velikoj svečanosti prisustvovao je Željko Lacković koji je pohvalio brojne projekte općine. U ime svih prisutnih načelnika govorio je Mario Švegović, načelnik općine Koprivnički Ivanec. On je izrazio veliko zadovoljstvo što prisustvuje svečanoj sjednici te je također pohvalio rad općine. Prisutan je bio i gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči te mnogi drugi uvaženi gosti. Zamjenik župana Ratimir Ljubić govorio je o važnosti prepoznavanja mladih i njihovih potreba te kako je izrazito ponosan na sve što općina Molve radi za njih.

Kako i priliči sjednica je završena lijepom gestom. Naime, odličnoj učenici Marijani Markov dodijeljeni su pokloni od Udruženja obrtnika Molve koja je organizirala humanitarnu akciju. Sjajna Marijana nije imala osnovne uvjete za rad, a ipak je ostvarila veliki uspjeh. Svaka pohvala!

 

čitam...