BISKUPSKO REĐENJE U KRIŽEVCIMA

FOTO Mons. Milan Stipić novoimenovani je vladika križevački

Zbog epidemioloških mjera svečanost je održana na prostranom dvorištu pored grkokatoličke Katedrale Presvete Trojice, gdje je podignuta bina za odvijanje bogoslužja.

15:57h
0
Foto Irma Vargić

Danas je u Križevcima održano biskupsko ređenje (hirotonija) mons. Milana Stipića, novoimenovanoga vladike križevačkoga.

Događanju je nazočilo tridesetak biskupa. Pored biskupa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na svečanost su stili i grkokatolički biskupi iz Ukrajine, Slovačke, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Također, bili su tu i predstavnici Ureda predsjednika Republike, Vlade RH i drugih upravnih i kulturnih ustanova, župan Koprivničko-križevački Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i mnogi drugi.

Obred je započeo svečanom ulaznom procesijom na oltar. Glavni biskup rukopolagatelj bio je mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru, a surukopolagatelji kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i metropolita te mons. Giorgio Lingua, nadbiskup i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Propovijedao je mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Na liturgiji su pjevali Katedralni zbor Križevci i Hrvatsko pjevačko društvo ”Kalnik” iz Križevaca, pod ravnanjem maestra Ozrena Bogdanovića te klapa ”Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice.

Na svršetku liturgije novozaređenog vladiku ustoličio je na arhijerejskom tronu (biskupski  prijestol ili katedru) nadbiskupzagrebački i metropolita kardinal Josip Bozanić.

Zbog epidemioloških mjera svečanost je održana na prostranom dvorištu pored grkokatoličke Katedrale Presvete Trojice, gdje je podignuta bina za odvijanje bogoslužja.

 

čitam...