književno priznanje

FOTO Morana Brljak ovogodišnja je dobitnica nagrade Ivan vitez Trnski

Morana nam je hrabro i otvoreno podastrla svoje pjesme, vizije svijeta i promišljanja. Neartikulirane misli kao naslov djeluju poput varke, Morana zapravo takvom ne opisuje sebe, već svijet oko sebe, kroz koji kani proći i artikulirati – dokazati se, po svemu sudeći i kao dobra pjesnikinja, napisao je.

14:00h
0
Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski

Proteklog vikenda završeni su 9. Dani Ivana viteza Trnskog kroz koje se obilježila 200. godišnjica rođenja Ivana viteza Trnskog i još jednom odala počast tom velikom književniku. I ove godine književna manifestacija uključivala je književno gostovanje u kojem je Nada Mihoković Kumrić za osnovnoškolce iz Novigrada Podravskog i Nove Rače održala prigodan susret. Održan je i Kolokvij u Narodnoj knjižnici Petar Preradović u Bjelovaru gdje su gosti predavači bili doc.dr.sc. Mario Kolar,, dr.sc. Željko Karaula i doc.dr.sc. Matija Ivačić.

Isto tako, prošlogodišnja laureatkinja, Maša Virag, ove godine je uz Sinišu Matasovića u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici, predstavila svoju zbirku pjesama, (za)cjelivanja te se po prvi put predstavila koprivničkoj publici. O i oko književnosti program je u kojem nam je književnik i radijski voditelj Mladen Levak predstavio Zavičajnu knjižnicu Udruge Vendi s naglaskom na zavičajne autore i kajkavski jezik.

Vrhunac manifestacije je svečani program Trnskome u čast, u kojem su književne nastupe sa svojim pjesmama imale Maša Virag i Maja Gregl. Također, predstavili su se KUD „Ivan vitez Trnski“ i Književno – medijski kutak KUD – a Ivana viteza Trnskog. Na samom kraju, predsjednik Podravsko – prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, Darko Pero Pernjak proglasio je pobjednicu književne nagrade, koja je ovaj put prvi put otišla u Bjelovar, mladoj Morani Brljak za zbirku pjesama Neartikulirane misli. Zbirka će biti predstavljena iduće godine na jubilarnim 10. Danima Ivana viteza Trnskog.

Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski

U obrazloženju nagrade predsjednik povjerenstva Darko Pero Pernjak piše:

– Iznimno obiman rukopis zbirke pjesama koji smo uvjetno za potrebe natječaja nazvali „Neartikulirane misli“ jer je došao bez naslova, proteže se čak na 138 stranica, a na nekima su i pod dvije na jednoj stranici. Mora se istaknuti kako je to rijetka pojava na natječajima za mlade autore. Kreće s pjesmama kratkog stiha uronjena u transcendentalnu dimenziju, gotovo bestjelesnu, iz koje kao da se predomišlja hoće li iskoračiti.

Morana nam je hrabro i otvoreno podastrla svoje pjesme, vizije svijeta i promišljanja. Neartikulirane misli kao naslov djeluju poput varke, Morana zapravo takvom ne opisuje sebe, već svijet oko sebe, kroz koji kani proći i artikulirati – dokazati se, po svemu sudeći i kao dobra pjesnikinja – napisao je.

Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski
Foto: Petra Dravinski