POSEBNO GRADILIŠTE

FOTO Na Bedemima niče srednjovjekovni grad, do sada utrošeno 270 kubika drva, završen most gubavaca

Po opsegu pripremnih radova i složenosti izgradnje svih objekata neophodnih za održavanje manifestacije, Renesansi festival je daleko najzahtjevnije turističko događanje u Hrvatskoj, a i šire

16:22h
0
Foto: TZ Grada Koprivnice

Jedno od najvećih i najposebnijih gradilišta u Podravini trenutno je ono na koprivničkim Bedemima gdje niče drveni srednjovjekovni grad. Pedesetak radnika, mahom koprivničkih obrtnika, ovdje podiže nastambe i nadstrešnice za sudionike Renesansnog festivala. U sklopu toga postavlja se najveći drveni labirint u ovom dijelu Europe, podižu palisade u dužini od gotovo kilometra, montiraju srednjovjekovne kućice, grade srednjovjekovnu pivovaru, popravljaju stepenice. Ovih se dana dovršava i novi most, poznat kao Most gubavaca, restauriraju ogromne drvene bačve, montira stotinjak štandova na kojima će trgovci, obrtnici i majstori prodavati različite proizvode tipične za srednji vijek.

– Kako bi Bedemi zasjali u punom renesansnom sjaju s radovima smo započeli još prije dva mjeseca. Potrebno je obaviti brojne, nazovimo ih tako tehničke poslove, bitne za održavanje ovako velike manifestacije koje posjetitelji na prvi pogled i ne vide. Do sada smo utrošili više od 270 kubika drva, angažirali smo nekoliko šlepera kako bi sve to prevezli, a još moramo dopremiti velike rekvizite i raznu opremu – ističe direktor Turističke zajednica grada Koprivnice i tvorac Renesansnog festivala Renato Labazan.

Po opsegu pripremnih radova i složenosti izgradnje svih objekata neophodnih za održavanje manifestacije, Renesansi festival je daleko najzahtjevnije turističko događanje u Hrvatskoj, a i šire. Kad bedemima odjeknu zvuci renesansne glazbe, zazveče buzdovani i mačevi, zavijore viteške zastave, poteče pivo s koprivama, malo tko će razmišljati o majstorima i radnicima koji su podizali srednjovjekovni grad. No, oni itekako nose zasluge što Renesansni festival nosi titulu najbolje turističke manifestacije u Hrvatskoj.