mamac za turiste

FOTO Na Đurđevo otvorenje pivnice i restorana u Starom gradu

13:00h
0
Novouređeni prostor pivnice u Starom gradu // Foto: Matija Gudlin

Novouređeni ambijent pivnice i restorana u đurđevačkom Starom gradu, uskoro će zaživjeti i dobiti svoje prve goste.

Sve je spremno za otvorenje, samo se još ‘peglaju’ završni detalji.

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, najavio je da će na Dan grada, 23. travnja, biti otvoreni ugostiteljski objekti u prizemlju utvrde te muzejski i galerijski prostor na katu.

– Moramo početi stavljati stvari u funkciju i uskoro ćemo imati novu ugostiteljsku ponudu atraktivnu i za građane i za turiste – rekao je Lacković.

Tamo će se u početku zaposliti devetero ljudi, a restoran će nuditi domaću autohtonu hranu. No tu ne prestaju veliki planovi oko revitalizacije utvrde Stari grad.

Martin Mahović, voditelj  odsjeka za gospodarstvo // Foto: Matija Gudlin
Martin Mahović, voditelj odsjeka za gospodarstvo // Foto: Matija Gudlin

U planu je gradnja bedema sa starom ciglom iz srušenih zgrada u centru grada, ako sve prođe po planu Stari grad će postati nezaobilazna turistička destinacija.

Niknut će gledalište na koje stane 20.000 ljudi, scena za izvođenje Legende o Picokima, opkopi s vodom, gradska vrata, šetnice te će se kompletno urediti okoliš da bi stekao pravi renesansni dojam.

Uređenjem Staroga grada, Lacković želi privući što veći broj turista te oživjeti grad i gospodarstvo.

Martin Mahović, Voditelj odsjeka za gospodarstvo, financije i razvojne projekte u gradu, objasnio je da je u tijeku izrada projekte dokumentacije te ishođenje građevinske dozvole, a projekt će se prijaviti na fondove Europske unije za kulturnu baštinu.

Ujedno, dio stare građe sa srušenih zgrada u centru grada iskoristit će se i za gradnju etno sela pored tržnice, a u neposrednoj blizini Staroga grada.

Pivnica i restoran čekaju svoje orve goste // Foto: Matija Gudlin
Pivnica i restoran čekaju svoje prve goste // Foto: Matija Gudlin

Koristit će se i drvena građa, a cilj je obogaćivanje ponude za turiste. Etno selo će posebno zaživjeti za vrijeme Picokijade, a njime će turisti imati dodatne atraktivne sadržaje.

– Moći će napraviti turističku turu te u sklopu sela vidjeti nekadašnje običaje, ući u turske tabore i osjetiti duh toga vremena – kaže Lacković.

U projekte se krenulo kako bi se posjetiteljima, ali i stanovnicima Đurđevca predstavila bogatstva kojima obiluje ovaj prostor.

čitam...